Σ. Τσιόδρας: Απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις

"Αν συνεχίσουμε έτσι, δε θα ησυχάσουμε"

Όλα τα δεδομένα σε αυτή τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί, τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, κύριος στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός του ιού σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών αυξημένου κινδύνου. “Ο ιός αυτός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις μονάδες υγείας”, τόνισε και επισήμανε ότι εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν έγκαιρα ύποπτα περιστατικά. “Στεναχωριέμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε”, συμπλήρωσε. Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δυο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου όπως είπε “δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν”.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 55 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν δυο υγειονομικές δομές με επιδημίες. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.463, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 574 σχετίζονται με ταξιδιώτες στο εξωτερικό και 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 52, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Από τους διασωληνωμένους, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις ακόμα θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 125, εκ των οποίων οι 33 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Μέχρι σήμερα, 57 άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, ο κος Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της επιτροπής για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε συνθήκες συγχρωτισμού. Όπως είπε, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων, σύμφωνα με τις οποίες συστήνεται “η χρήση υφασμάτινης μάσκας προκειμένου να δώσουμε λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα του κορονοϊού”. Ο κος Τσιόδρας εξήγησε ότι η χρήση μάσκας δεν αφορά τους ανοιχτούς χώρους αλλά “τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία”, καθώς και τα καταστήματα όταν αυτά ανοίξουν. Όπως εξήγησε, η σωστή χρήση της μάσκας θα επικοινωνηθεί από την πολιτεία ώστε να μη δίνεται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο. Οι μάσκες μιας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη θα πρέπει να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ η χρήση της δεν καταργεί τα άλλα μέτρα προφύλαξης τα οποία έχουν ήδη γίνει γνωστά.

Σχετικά με το ερώτημα αν η χώρα θα μπορέσει να υποδεχτεί τουρίστες την περίοδο του καλοκαιριού, ο κος Τσιόδρας περιορίστηκε να πει ότι για αυτό το ζήτημα “υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα”. Το τι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως πιστοποιητικό υγείας για να ταξιδέψει από τη μια χώρα στην άλλη δεν το γνωρίζουμε ακόμη καθώς “υπάρχει έλλειψη επιστημονικών δεδομένων ή σημαντική ανοσία. Είναι νωρίς για να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Δεν γνωρίζουμε”. Όπως εξήγησε, δε θα μπορεί να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα πριν από το τέλος Μαΐου “οπότε και θα έχουμε δεδομένα για να μπορούμε να απαντήσουμε με ασφάλεια”. Σημείωσε μάλιστα ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν ήδη κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον τουρισμό. “Τους λένε να κάνουν τεστ, έχουν το πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί αλλά θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες όταν φθάνουν στον προορισμό τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η σταδιακή και προσεκτική επιστροφή στη νέα κανονικότητα από τις 4 Μαΐου -μετά την παράταση κατά μία εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που έληγαν στις 27 Απριλίου- θα γίνει σε διάστημα δύο μηνών σε διαδοχικές φάσεις και με αποστάσεις 14 και πλέον ημερών. “Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα. Πιθανώς σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάσταση θα είναι συνεχής”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο τόνισε πως “η συνέχεια της πορείας θα έχει δυσκολίες. Αν όμως συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια υπευθυνότητα και πειθαρχία θα μπορέσουμε να τις υπερβούμε. Μέχρι τις 4 Μαΐου που ισχύουν όμως τα μέτρα συνεχίζουμε να τα τηρούμε απαρέγκλιτα”.

Σχετικά με το επιχειρησιακό σκέλος της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα κρούσματα Covid 19 που εντοπίστηκαν σε δομές υγείας, στα δυτικά και στα νότια προάστια της Αθήνας, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Στη δομή των νοτίων προαστίων, με 300 τρόφιμους και 170 εργαζομένους, ελήφθησαν δείγματα από 130 εργαζομένους και από όλους τους τρόφιμους και αναμένονται τα αποτελέσματα. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά. Σχετικά με τη δομή υγείας στα δυτικά προάστια, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν προκύψει 28 θετικά κρούσματα, 13 αφορούσαν ασθενείς, 11 εργαζομένους και 4 αφορούσαν κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στην ΓΓΠΠ. Απομένουν 45 δείγματα να ληφθούν, ενώ η διαδικασία ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη. Σε αυστηρό τόνο, ο υφυπουργός είπε ότι “οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών”. Πρόσθεσε επίσης πως είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν, ενώ κάλεσε όλους όσους εργάζονται σε δομές υγείας να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενοκ ακουργηματικού βαθμού παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους αποφασίσθηκε σε ένα τμήμα του οικισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα και ειδικότερα στις περιοχές που ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα, η συνέχιση της καραντίνας μέχρι 30 Απριλίου. Και τα 115 δείγματα που ελήφθησαν χθες από τον οικισμό ήταν όλα αρνητικά. Αύριο ολοκληρώνεται η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου, τηρώντας βέβαια τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αύριο ολοκληρώνεται επίσης η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας, ενώ σχετικά με τον Δήμο Ερμιονίδας, τα 177 τεστ ήταν αρνητικά, άρα φαίνεται να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Η περιοχή ωστόσο παραμένει σε περιοριστικούς όρους μετακίνησης για προληπτικούς λόγους και με δεδομένο το επιδημιολογικό φορτίο στη δομή αιτούντων ασύλου στην περιοχή.

Συνεχίζονται επίσης οι έλεγχοι των επιβατών των εισερχόμενων πτήσεων. Χθες έφτασαν δύο τακτικές πτήσεις με 157 επιβάτες συνολικά, οι οποίοι εξετάσθηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και μόνο ένα τεστ προέκυψε θετικό στον ιό. Συνολικά σε ένα μήνα από τις 20 Μαρτίου έως 20 Απριλίου έχουν εξετασθεί για covid-19 οι επιβάτες 36 πτήσεων εξωτερικού, συνολικά 2.928 άτομα. Το 97,81% των τεστ βγήκε αρνητικό και μόλις το 2,19% θετικό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη