ΕΟΔΥ: Αυξημένοι οι αριθμοί στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση για τον Covid-19 (29/9)

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα - Ποιες πήγες κρουσμάτων παρακολουθεί στενά ο ΕΟΔΥ - Γκ. Μαγιορκίνης: Η Αττική στο επίκεντρο της επιδημίας

Αυξημένα είναι και σήμερα (29/9) τα νέα κρούσματα Covid-19, με 416 να περιλαμβάνονται στη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Από τα 355 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:
– 61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και 2 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 12 κρούσματα που βρίσκονται υπό διερεύνηση

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, παρακολουθούνται στενά τρεις πηγές κρουσμάτων:
Α) Εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα)
Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών
Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας είναι 18.123 (ημερήσια μεταβολή +2,3%), εκ των οποίων το 56,1% άνδρες. Τα 2.898 (16%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 7.479 (41,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένω που φτάνουν τους 79 (19 γυναίκες και 60 άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. To 88,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αντίθετα, 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, το τελευταίο 24ωρο είχαμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους φτάνοντας συνολικά στη χώρα τους 388 (36,9% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 1.296.795 κλινικά δείγματα (+12.101 από χθες), ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 10.719 δείγματα (+817 από χθες).

Γκ. Μαγιορκίνης: Η Αττική στο επίκεντρο του Covid-19
Η έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει υψηλή και βρίσκεται σε σημαντική ένταση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, είπε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Οι διασωληνωμένοι που προς στιγμήν έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι λιγότεροι, ξεπέρασαν τους 70 και σήμερα έφτασαν τους 79. “Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας, είναι σταθερά πάνω από πέντε κάθε μέρα” πρόσθεσε.

Επίκεντρο της επιδημμίας Covid-19 παραμένει η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, με 240 νέα κρούσματα από τα 416 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff, είπε πως αρχικά το αποτέλεσμα των τεστ ήταν οριακά θετικά, δηλαδή επρόκειτο για ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, όπως επισήμανε. “Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκύψει εστία διασποράς ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα”, τόνισε ο κος Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι τα επαναληπτικά τεστ που διενεργήθηκαν στον Πειραιά στα 12 άτομα και τις 24 επαφές τους, ήταν όλα αρνητικά, όπως και οι έλεγχοι που έγιναν σε επιφάνειες του πλοίου.

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, είπε ότι στη φάση αυτή οι περισσότερες χώρες τα πάνε καλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σύγκριση. “Η Ελλάδα σε αυτή την φάση έχει ένα καλό προφίλ. Βέβαια, μην ξεχνιόμαστε, είμαστε στο δεύτερο κύμα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί”. Προς το παρόν πάντως, είπε ότι υπάρχει μία καλή ισορροπία και άφησε να εννοηθεί ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η ένταση της οποίας όπως προείπε, είναι σημαντική.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη