Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης στελεχών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΕΛΛΕΤ απέστειλε χθες και στον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα την μελέτη “Θήρα και Αειφορία: Ανάπτυξη με σεβασμό στην Φέρουσα Ικανότητα του τόπου”.
Σύμφωνα με την ΕΛΛΕΤ, “η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη μελέτη “Καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δήμου Θήρας” που είχε ανατεθεί από τον Δήμο Θήρας και παραδόθηκε στα τέλη του 2020, ωστόσο λειτουργούν μεταξύ τους και σχετικά αυτόνομα. Η μεν πρώτη εστιάζει στην επιστημονική μεθοδολογία χωρικής ανάλυσης και επεξεργασίας δεικτών, με στόχο την ποσοτικοποίηση της προσέγγισης της φέρουσας ικανότητας, ενώ η δεύτερη εμπεριέχει μια αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ακολουθούμενων πολιτικών και, καταθέτει προτάσεις με την μορφή κατευθύνσεων πολιτικής στους κρίσιμους τομείς που πλαισιώνουν τον χωρικό σχεδιασμό όταν αυτός φιλοδοξεί να λαμβάνει υπόψη την φέρουσα ικανότητα του τόπου.”
“Πρόκειται για προτάσεις ανοικτές στον δημόσιο διάλογο, πρωτίστως προς την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς και ευελπιστούμε να είναι χρήσιμες μεθοδολογικά και στο ΥΠΕΝ για την διαμόρφωση των (υπό έκδοση) προδιαγραφών για την ανάθεση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου”, σημειώνει η ΕΛΛΕΤ.
Στην ομάδα εργασίας που προετοίμασε την παρούσα έκθεση συμμετείχαν οι: Μάρω Ευαγγελίδου, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Πρόεδρος ΣΘΕΠ και τ. Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Σάντρα Βλαντού, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος και τ. Διευθύντρια Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Βούλα Διδώνη, Αρχιτέκτων, Μόνικα Θέμου, Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος, Κώστας Καρράς, Συνιδρυτής της ΕΛΛΕΤ, Αμαλία Κουδούνη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Μιλτιάδης Λάζογλου, Δρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, Δημήτρης Ντικόκας, Δασολόγος-πρ. Διευθυντής Δασών ΥΠΕΝ και Μαρία Μάρακα-Ρωμανού, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος- τ. Γενική Διευθύντρια τουριστικής ανάπτυξης ΕΟΤ.
Η ομάδα εργασίας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Μάρως Ευαγγελίδου και του Κώστα Καρρά, βασίστηκε όχι μόνο στην “Καταγραφή Δεδομένων”, αλλά σε νέα έρευνα των τομεακών και χωρικών προγραμμάτων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των θεσμικών και τεχνικών δυνατοτήτων και βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της Τοπικής Επιτροπής Θήρας που συνεργάστηκε για έξι και πλέον μήνες συστηματικά σε σειρά τηλεδιασκέψεων με τις επιστημονικές ομάδες της ΕΛΛΕΤ, προσφέροντας στους μελετητές την άμεση εμπειρία της πραγματικότητας του νησιού και τροφοδοτώντας με στοιχεία και εξειδικευμένες γνώσεις.
Οι προτάσεις της ΕΛΛΕΤ διαρθρώνονται σε 10 βασικούς τομείς, που αξιολογούνται ως οι πιο κρίσιμοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θήρας και διατυπώνονται συνοπτικά παρακάτω:
1.1. Άμεση προώθηση των κατάλληλων μελετών (τεχνικών και οικονομικής βιωσιμότητας) για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας ΑΠΕ που αφθονεί στη νότια Σαντορίνη, ιδιαίτερα για τις 13 σημερινές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης που σήμερα λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
1.2. Μεσοπρόθεσμη προώθηση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας από τη Μήλο, ώστε και ο Δήμος Μήλου και ο Δήμος Θήρας να καταστούν πρώιμα παραδείγματα καθαρού ηλεκτρισμού, που θα επιτρέπει βιώσιμη μετακίνηση με ηλεκτροκίνητα μέσα.
1.3. Η προγραμματιζόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης διασύνδεση της Θήρας με την Μήλο, εντός της επόμενης διετίας, αποτελεί αναμφίβολα μια επιτυχημένη επιλογή της Διοίκησης και ταυτόχρονα μια αναγκαία, αλλά όχι ικανή, προϋπόθεση στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Γεωθερμία από την Μήλο για την παροχή καθαρού ηλεκτρισμού στη Θήρα. Η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προγράμματος ΑΠΕ στις Κυκλάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το θέμα, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
2.1. Επιστροφή στην παράδοση υποχρεωτικής εγκατάστασης κινστέρνας (υδατοδεξαμενής) σε οποιοδήποτε νέο οικοδόμημα.
2.2. Εφαρμογή της κατάλληλης τιμολογιακής πολιτικής που θα αποτρέπει την σπατάλη υδατικών πόρων και τη βελτίωση του δικτύου ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές που προκαλούν μεγάλη σπατάλη υδατικών πόρων
2.3. Επαναστατική πιλοτική εγκατάσταση στη Θήρα διπλού συστήματος διανομής νερού, του ενός για πόσιμα νερά, του άλλου για επαναχρησιμοποιημένα νερά, κατάλληλα όμως για χωράφια και κήπους.
3.1. Άμεση μέριμνα των αρμοδίων φορέων ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση της περιοχής Αλωνάκι και να προχωρήσει η αποκατάσταση του χώρου και ενδεχομένως η χωροθέτηση ήπιας υποδομής εντός του κύκλου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων (πχ. πράσινο σημείο με πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης).
3.2. Κίνηση της διαδικασίας για την απαλλοτρίωση ή αγορά των ορυχείων Μεταξά στο Μεγαλοχώρι, έκταση που από το 2012 προοριζόταν για εγκατάσταση υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να τελεσφορήσουν οι διοικητικές πράξεις που έχουν ήδη γίνει για την έκταση και να αξιοποιηθεί για τις αυξημένες ανάγκες εκτάσεων εντός του κύκλου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Τα θέμα είναι άκρως επείγον και πέραν της οριστικής λύσης σχετίζεται με την ενδιάμεση λύση και την ανάγκη τήρησης πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων. Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ θα αντιμετωπιστεί εντός του ΣΔΙΤ και ελπίζουμε να αξιοποιηθούν οι προϋπάρχουσες τεκμηριωμένες μελέτες
3.3. Αναβάθμιση του συστήματος ανακύκλωσης μαζί με εκστρατεία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας (επιχειρήσεων και ιδιωτών), ώστε η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση να καταστούν επιτέλους συνειδητές επιλογές, και να επιτευχθεί μείωση του όγκου των απορριμμάτων με μέτρα πρόληψης.
3.4. Δημοσιοποίηση του φακέλου ΣΔΙΤ που ήδη κατατέθηκε από τον Δήμο και ενέργειες από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για τη βελτίωση του εργαλείου, ώστε να συνάδει με τη βέλτιστη εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και να προωθεί την επιλογή αναδόχου με περιβαλλοντικά κριτήρια. Το σύστημα αμοιβής του επιλεγέντος αναδόχου δεν πρέπει να βασίζεται σε εγγυημένη ποσότητα όγκου απορριμμάτων.
4.1. Αποφασιστική κρατική στήριξη της πρότασης ένταξης της αμπελοοινικής ζώνης της Θήρας και Θηρασιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.
4.2. Σχολαστική διατήρηση, ως αμπελώνων, όλων των εκτάσεων που ήταν αμπελώνες το 2011, με την βοήθεια αεροφωτογραφιών και με ταυτόχρονη αξιοποίηση οικονομικών κινήτρων από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους για ενίσχυση των παραγωγών.
4.3 Απαγόρευση της αλλαγής χρήσης γης ώστε να αποφευχθεί η απειλούμενη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, με ενίσχυση του ενδιαφέροντος επισκεπτών για την ιδιαίτερη αμπελοοινική παράδοση του τόπου, μέσω διοργάνωσης οινοτουριστικών και άλλων πολιτιστικών διαδρομών.
4.4 Αποτελεσματική τήρηση των διατάξεων της ΖΟΕ, με στόχο τη διαφύλαξη της γης του πρωτογενούς τομέα καλλιεργειών της Θήρας και της Θηρασιάς (ειδικά των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
5.1. Αναγνώριση και προστασία των ιδιαίτερων τοπίων της Θήρας και της Θηρασιάς που ήδη κινδυνεύουν από ανεπίτρεπτη ή ανεξέλεγκτη δόμηση, όπως η Βλυχάδα με τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς της, το Ακρωτήρι (Μέσα Πηγάδια, Άσπρη Παραλία, περιοχή Καμπιά, περιοχή καλντέρας και η νότια πλευρά του Ακρωτηρίου) καθώς και η περιοχή κατά μήκος του δρόμου προς τον Προφήτη Ηλία. Η θεσμοθέτηση μπορεί να γίνει είτε με την επικείμενη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, είτε μέσω της τρέχουσας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και των Σχεδίων Διαχείρισης.
5.2. Αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου της διασποράς της δόμησης και κατάτμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της ταχείας προαστικοποίησης και αλλοίωσης του τοπίου της Σαντορίνης.
5.3 Αναβαθμισμένος σχεδιασμός της περιμετρικής ζώνης των 200m πέριξ των οικισμών, μέσω του ΕΠΣ και με ιδιαίτερη προσέγγιση ανά οικισμό. Προτείνεται να εξεταστούν αφενός η εφαρμογή του εργαλείου της τμηματικής πολεοδόμησης αφετέρου η εναρμόνιση των συντελεστών δόμησης για τα ξενοδοχεία με τους ισχύοντες για την κατοικία.1
5.4. Έμπρακτος σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων για την ανέλκυση του “Sea Diamond” από τη θάλασσα της καλντέρας ώστε να ανακοπεί η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής
6.1. Αποφυγή συγχρονισμένων αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, εν μέρει με τη χρήση τέλους κυ-μαινόμενου ύψους για κάθε επισκέπτη, μεγαλύτερου στις ώρες αιχμής, όπως στη Βενετία και πιστή εφαρμογή του προγράμματος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (berth allocation).
6.2 Μείωση των ημερήσιων αφίξεων πλοίων της γραμμής Ηρακλείου/Αθηνιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από δύο σε ένα την ημέρα, ώστε να αποφεύγεται ο απόλυτος συνωστισμός που σήμερα επικρατεί στην ώρα αφίξεως και των δύο πλοίων και υπολογισμός των αφίξεων αυτών στα όρια του berth allocation.
6.3 Αξιοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Προγράμματος Δράσης που θα το συνοδεύει με δυο στόχους. Πρώτον, να καταγραφούν οι άμεσες ρυθμίσεις όπως η χωροθέτηση υποδομών, χρήσεων γης και όρων δόμησης. Δεύτερον, να καταγραφούν οι αναγκαίες ενέργειες και οι υπεύθυνοι φορείς για την περαιτέρω διαχείριση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, υπό την επίβλεψη του DMMO.
6.4 Διαχείριση εποχικότητας και διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, με επιβολή περιορισμών στις περιόδους αιχμής και χρήση κινήτρων αλλά και αντικινήτρων (πχ. διαφοροποίηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων και επιβολή "ειδικού τέλους επιβάρυνσης" στο εισιτήριο πλοίου, ώστε να μετακινηθεί χρονικά η προσέλευση και διαμονή στο νησί προς τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και τους φθινοπωρινούς μήνες).
6.5 Περιορισμό ή και πλήρη απαγόρευση δημιουργίας νέων τουριστικών καταλυμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε ορισμένους οικισμούς όπου υπάρχει κορεσμός (πχ. Οία, Ημεροβίγλι, Φηρά). Η πρόταση για ενοποίηση των ΣΔ της κατοικίας με τα ξενοδοχεία, λειτουργεί ως ανάσχεση της προσφοράς νέων ξενοδοχείων.
6.6. Ανανέωση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για νέα τουριστικά καταλύματα κάθε είδους.
7.1. Επίσπευση της δημιουργίας προϊστορικού αρχαιολογικού μουσείου στο Ακρωτήρι. Το σημερινό προϊστορικό μουσείο στα Φηρά, άκρως ακατάλληλο και χωροταξικά, μπορεί να μετατραπεί σε μουσείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Σαντορίνης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αξιόλογα μετασεισμικά κτήρια του μοντέρνου κινήματος που αφθονούν στα Φηρά, ορισμένα από τα οποία θα έπρεπε να προστατευθούν.
7.2 Ευτυχώς έχει ήδη ξεκινήσει η αναβάθμιση του κλασικού αρχαιολογικού μουσείου στα Φηρά.
7.3. Δημιουργία μουσείου της γεωλογίας και φύσης της Θήρας σε πρώην βιομηχανικό κτίριο. Δημιουργία μουσείου οινοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής σε άλλο πρώην βιομηχανικό κτίριο.
7.4 Ανάδειξη των Καστελλιών της Σαντορίνης, ιδιαίτερα του Σκάρου, του Εμπορείου και του Πύργου.
7.5 Προσδιορισμό λελογισμένης συνολικής έκτασης περιοχών χωροθέτησης ήπιων μορφών τουρισμού, με στόχο τον τελικό προσδιορισμό της περιοχής που θα ενταχθεί στον διεθνή κατάλογο Μνημείων Πολιτισμικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
8.1. Απαιτούνται, είτε για κάποιο διάστημα, είτε μόνιμα, κάποιες αντιδημοφιλείς απαγορεύσεις μέχρις ότου η σχέση ανωδομής και υποδομής καταστεί και πάλι βιώσιμη, όπως:
(α) Απαγόρευση παρόδιας δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα οδό μεταξύ του Αεροδρομίου και της Οίας.
(β) Απόλυτη απαγόρευση νέας δόμησης σε συγκεκριμένες, ήδη υπερφορτωμένες, ζώνες.
(γ) Απαγόρευση ορισμένων χρήσεων και μείωση συντελεστών δόμησης σε ήδη υπερφορτωμένους οικισμούς.
(δ) Ανανέωση ετήσιας αναστολής για οποιαδήποτε άδεια νέου ξενοδοχείου ή άλλου τύπου ξενοδοχειακού καταλύματος, μέχρις ότου να πιστοποιηθεί από το DMΜO ότι η υποδομή έχει επαρκώς αναβαθμισθεί και έχει εγκριθεί από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
8.2. Απαιτούνται επίσης μέτρα ποιοτικής αναβάθμισης της δόμησης, όπου και όταν η δόμηση θα επιτραπεί, όπως:
(α) Προτίμηση στην ανάπλαση και αναβάθμιση παραδοσιακών οικισμών που δεν έχουν κορεσθεί, αντί της δημιουργίας οποιουδήποτε νέου σύνθετου τουριστικού προϊόντος.
(β) Τροποποίηση του ΝΟΚ, με βάση τις προτάσεις της ΕΛΛΕΤ προς το ΥΠΕΝ, ιδιαίτερα με εφαρμογή βιοκλιματικών κανόνων αρχιτεκτονικής για περιορισμό μηχανικών συστημάτων τεχνικής ψύξης.
(γ) Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας στους υπάρχοντες οικισμούς, όπου υπάρχει περιθώριο αδόμητου χώρου, με στόχο την εξασφάλιση στέγης για δημόσιους υπαλλήλους, που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητο οικογενειακό πρόβλημα. Παράλληλα, να γίνουν ρυθμίσεις "τμηματικής πολεοδόμησης" για την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων οικισμών.
8.3. Μεταβολή διοικητικής οργάνωσης και κανόνων, στον Δήμο Θήρας λόγω του κορεσμού σε ορισμένες περιοχές, όπως:
(α) Δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένου οργάνου για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, η οποία οργίασε τα τελευταία χρόνια στην Θήρα, με χαρακτηριστικά και αρμοδιότητες Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης -και όχι απλού Πολεοδομικού Γραφείου.
(β) Αναγνώριση ότι το παρόν σχήμα ελέγχου κατασκευών δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιοχές και εποχές μεγάλης πίεσης για νέες κατασκευές, με συνέπεια την ανάγκη θεσμοθέτησης διαφοροποιημένων κανόνων και συστήματος στενής παρακολούθησης σε περιοχές και εποχές όπου απειλείται η βιώσιμη ανάπτυξη.
9.1. Σταδιακή απαγόρευση της κυκλοφορίας των τετράτροχων (γουρούνες) με άμεσο μέτρο την απαγόρευση νέων αδειών και θεσμοθέτηση τέλους επιβάρυνσης για την άφιξη στο νησί ΙΧ επι-σκεπτών με έναν μόνον επιβάτη στις εποχές αιχμής. 9.2. Χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης ε-κτός οικισμών με ανάλογη υποχρέωση και των γραφείων ενοικίασης.
9.3. Αναβάθμιση του δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ώστε να παρέχει συχνή προσπέ-λαση σε όλους τους οικισμούς και χώρους προσέλκυσης τουριστών, με προσιτό εισιτήριο.
9.4. Αυστηρή τήρηση του ορίου 8.000 επιβατών κρουαζιέρας εισερχόμενων καθημερινά στη Σαντορίνη, (όπως προβλέπει το berth allocation του Λιμενικού Ταμείου) συμπεριλαμβανομένων και
των ομάδων από την Κρήτη. Απαγόρευση διανυκτέρευσης κρουαζιεροπλοίων στην περιοχή της καλ-ντέρας.
9.5. Βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με άλλα νησιά για την καλύτερη εξυ-πηρέτηση των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
10.1 Προστασία και διαφύλαξη της μνήμης της παραδοσιακής Σαντορίνης μέσω της Θηρασιάς.
⁄
ΕΛΛΕΤ: Ένας δεκάλογος προτάσεων για τη Θήρα
Στο πλαίσιο της μελέτης, η ΕΛΛΕΤ διατύπωσε έναν ολοκληρωμένο δεκάλογο προτάσεων για τη Θήρα, κρίνοντας ότι θα φανεί χρήσιμος και στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) που έχει προαναγγελθεί για τη Σαντορίνη.
Κατά την ΕΛΛΕΤ, μια πρώτη αξιολόγησή της νέας φάσης τουριστικής ανάπτυξης στην μετά Covid εποχή, θα γίνει στο υπό ανάθεση Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), αλλά και στο τρέχον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου και η συσχέτιση των τουριστικών τάσεων με το χωρικό πρότυπο που θα υποδείξει η μελέτη είναι αναγκαία. Στόχος της μελέτης είναι να θέσει επί τάπητος ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και τις κατευθύνσεις που θα τροφοδοτήσουν την κλασσική αντίληψη χωρικού σχεδιασμού με νέα θεώρηση, η οποία θα ενσωματώνει εγκαίρως την θεωρητική προσέγγιση της “φέρουσας ικανότητας”, ως εργαλείο σχεδιασμού.
“Οι προτάσεις του ΕΠΣ λαμβάνουν υπόψη τα όρια των φυσικών πόρων του νησιού και την καταστροφική συνέπεια της αγνόησής τους και δεν επικεντρώνονται σε προτάσεις “αναβάθμισης” των υποδομών με στόχο την αύξηση της ικανότητας του νησιού να εξυπηρετεί ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα τουριστικής ζήτησης, αλλά θα οδηγούν σε μια συνολική βελτίωση σε πλαίσιο αειφορίας. Ευελπιστούμε δηλαδή ότι, μέσω ενός ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού, ενισχυμένου με διαχειριστικά μέτρα ελέγχου των τάσεων και συνετής διαχείρισης των φυσικών πόρων, θα οδηγηθούμε στις κατάλληλες πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε με την επανεκκίνηση της τουριστικής ανάπτυξης να αλλάξει η εικόνα η οποία έχει αποτυπωθεί κατά τη περίοδο 2014-2018, για το νησί. Για τον λόγο αυτό, προτάσσονται στον κατωτέρω δεκάλογο θέματα όπως η ενέργεια, τα ύδατα και τα απορρίμματα, που σπάνια εξετάζονται ενδελεχώς στα χωρικά σχέδια.
Ωστόσο, επειδή το ΕΠΣ έχει μακρό χρόνο ολοκλήρωσης είναι αναγκαίο ορισμένα μέτρα να ληφθούν εγκαίρως και ανεξάρτητα από αυτό, ή έστω να δρομολογηθούν, ώστε να συνεκτιμηθεί η εφαρμογή τους κατά την εκπόνηση της μελέτης. Τέτοια είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και το Παρατηρητήριο Τουρισμού, με τη μορφή του διεθνώς γνωστού ως DMMO, θέματα που πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά την διαμόρφωση των προτάσεων του ΕΠΣ. Κρίσιμο ζήτημα στον σχεδιασμό του ΕΠΣ είναι η επεξεργασία των κατάλληλων σεναρίων τόσο στο πλαίσιο της Στρατηγικής (Μελέτης) Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΕΠΕ/ ΣΜΠΕ) όσο και του ίδιου του ΕΠΣ.
Τα σενάρια, ως στοιχείο της διαβούλευσης, δίνουν την ευκαιρία επεξεργασίας προτάσεων που δεν περιορίζονται στα κανονιστικά εργαλεία και στον φυσικό σχεδιασμό αλλά αντανακλούν και τις αναπτυξιακές προτάσεις και προβλέπεται να αποτυπώνουν: (α) τις αναμενόμενες (καταστροφικές) επιπτώσεις στο σενάριο μηδενικής παρέμβασης και, (β) την πληθώρα των παράλληλων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στη περίπτωση υιοθέτησης παρεμβατικών σεναρίων, όπως αυτά που έχουν υποδειχθεί στις ήδη εκπονηθείσες μελέτες στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου τουριστικής ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, και τις θετικές συνέπειες αυτών”.
Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, οι κατευθύνσεις και αρχές του κατωτέρω δεκάλογου, μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμους και χρήσιμους παράγοντες στην διαμόρφωση των σεναρίων χωρικής ανάπτυξης της Θήρας, και να οδηγήσουν σε σχέδιο ολοκληρωμένης θεώρησης και αειφόρου ανάπτυξης.
Ακολουθούν οι επιμέρους επεξηγήσεις του δεκαλόγου για βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Θήρας:
I. Ενέργεια στρατηγικές κατευθύνσεις και υποδομές κλικ εδώ
II. Προς μια βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων κλικ εδώ
III. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και κυκλική οικονομία κλικ εδώ
IV. Προστασία γεωργικής γης: αμπελώνας Θήρας και Θηρασιάς κλικ εδώ
V. Ανάδειξη – διαχείριση τοπίου και προστασία φύσης και βιοποικιλότητας κλικ εδώ
VI. Τουριστική (υπερ)ανάπτυξη και υποδομή /ανωδομή κλικ εδώ
VII. Πολιτιστική υποδομή/ ανωδομή κλικ εδώ
VIII. Οικιστική ανάπτυξη, σχεδιασμός οικισμών και παραδοσιακή αρχιτεκτονική κλικ εδώ
IX. Προς ένα πρότυπο βιώσιμων μεταφορών στη Σαντορίνη κλικ εδώ
X. Θηρασιά ως εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης κλικ εδώ
Ακολουθήστε το
atlantea.news στο
Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.