ΕΛΛΕΤ: Δεκάλογος για βιώσιμη Σαντορίνη

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης στελεχών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΕΛΛΕΤ απέστειλε χθες και στον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα την μελέτη “Θήρα και Αειφορία: Ανάπτυξη με σεβασμό στην Φέρουσα Ικανότητα του τόπου”.

Σύμφωνα με την ΕΛΛΕΤ, “η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη μελέτη “Καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δήμου Θήρας” που είχε ανατεθεί από τον Δήμο Θήρας και παραδόθηκε στα τέλη του 2020, ωστόσο λειτουργούν μεταξύ τους και σχετικά αυτόνομα. Η μεν πρώτη εστιάζει στην επιστημονική μεθοδολογία χωρικής ανάλυσης και επεξεργασίας δεικτών, με στόχο την ποσοτικοποίηση της προσέγγισης της φέρουσας ικανότητας, ενώ η δεύτερη εμπεριέχει μια αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ακολουθούμενων πολιτικών και, καταθέτει προτάσεις με την μορφή κατευθύνσεων πολιτικής στους κρίσιμους τομείς που πλαισιώνουν τον χωρικό σχεδιασμό όταν αυτός φιλοδοξεί να λαμβάνει υπόψη την φέρουσα ικανότητα του τόπου.”

“Πρόκειται για προτάσεις ανοικτές στον δημόσιο διάλογο, πρωτίστως προς την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς και ευελπιστούμε να είναι χρήσιμες μεθοδολογικά και στο ΥΠΕΝ για την διαμόρφωση των (υπό έκδοση) προδιαγραφών για την ανάθεση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου”, σημειώνει η ΕΛΛΕΤ.

Στην ομάδα εργασίας που προετοίμασε την παρούσα έκθεση συμμετείχαν οι: Μάρω Ευαγγελίδου, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Πρόεδρος ΣΘΕΠ και τ. Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Σάντρα Βλαντού, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος και τ. Διευθύντρια Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Βούλα Διδώνη, Αρχιτέκτων, Μόνικα Θέμου, Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος, Κώστας Καρράς, Συνιδρυτής της ΕΛΛΕΤ, Αμαλία Κουδούνη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Μιλτιάδης Λάζογλου, Δρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, Δημήτρης Ντικόκας, Δασολόγος-πρ. Διευθυντής Δασών ΥΠΕΝ και Μαρία Μάρακα-Ρωμανού, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος- τ. Γενική Διευθύντρια τουριστικής ανάπτυξης ΕΟΤ.

Η ομάδα εργασίας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Μάρως Ευαγγελίδου και του Κώστα Καρρά, βασίστηκε όχι μόνο στην “Καταγραφή Δεδομένων”, αλλά σε νέα έρευνα των τομεακών και χωρικών προγραμμάτων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των θεσμικών και τεχνικών δυνατοτήτων και βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της Τοπικής Επιτροπής Θήρας που συνεργάστηκε για έξι και πλέον μήνες συστηματικά σε σειρά τηλεδιασκέψεων με τις επιστημονικές ομάδες της ΕΛΛΕΤ, προσφέροντας στους μελετητές την άμεση εμπειρία της πραγματικότητας του νησιού και τροφοδοτώντας με στοιχεία και εξειδικευμένες γνώσεις.

Οι προτάσεις της ΕΛΛΕΤ διαρθρώνονται σε 10 βασικούς τομείς, που αξιολογούνται ως οι πιο κρίσιμοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θήρας και διατυπώνονται συνοπτικά παρακάτω:


ΕΛΛΕΤ: Ένας δεκάλογος προτάσεων για τη Θήρα

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ΕΛΛΕΤ διατύπωσε έναν ολοκληρωμένο δεκάλογο προτάσεων για τη Θήρα, κρίνοντας ότι θα φανεί χρήσιμος και στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) που έχει προαναγγελθεί για τη Σαντορίνη.

Κατά την ΕΛΛΕΤ, μια πρώτη αξιολόγησή της νέας φάσης τουριστικής ανάπτυξης στην μετά Covid εποχή, θα γίνει στο υπό ανάθεση Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), αλλά και στο τρέχον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου και η συσχέτιση των τουριστικών τάσεων με το χωρικό πρότυπο που θα υποδείξει η μελέτη είναι αναγκαία. Στόχος της μελέτης είναι να θέσει επί τάπητος ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και τις κατευθύνσεις που θα τροφοδοτήσουν την κλασσική αντίληψη χωρικού σχεδιασμού με νέα θεώρηση, η οποία θα ενσωματώνει εγκαίρως την θεωρητική προσέγγιση της “φέρουσας ικανότητας”, ως εργαλείο σχεδιασμού.

“Οι προτάσεις του ΕΠΣ λαμβάνουν υπόψη τα όρια των φυσικών πόρων του νησιού και την καταστροφική συνέπεια της αγνόησής τους και δεν επικεντρώνονται σε προτάσεις “αναβάθμισης” των υποδομών με στόχο την αύξηση της ικανότητας του νησιού να εξυπηρετεί ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα τουριστικής ζήτησης, αλλά θα οδηγούν σε μια συνολική βελτίωση σε πλαίσιο αειφορίας. Ευελπιστούμε δηλαδή ότι, μέσω ενός ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού, ενισχυμένου με διαχειριστικά μέτρα ελέγχου των τάσεων και συνετής διαχείρισης των φυσικών πόρων, θα οδηγηθούμε στις κατάλληλες πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε με την επανεκκίνηση της τουριστικής ανάπτυξης να αλλάξει η εικόνα η οποία έχει αποτυπωθεί κατά τη περίοδο 2014-2018, για το νησί. Για τον λόγο αυτό, προτάσσονται στον κατωτέρω δεκάλογο θέματα όπως η ενέργεια, τα ύδατα και τα απορρίμματα, που σπάνια εξετάζονται ενδελεχώς στα χωρικά σχέδια.

Ωστόσο, επειδή το ΕΠΣ έχει μακρό χρόνο ολοκλήρωσης είναι αναγκαίο ορισμένα μέτρα να ληφθούν εγκαίρως και ανεξάρτητα από αυτό, ή έστω να δρομολογηθούν, ώστε να συνεκτιμηθεί η εφαρμογή τους κατά την εκπόνηση της μελέτης. Τέτοια είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και το Παρατηρητήριο Τουρισμού, με τη μορφή του διεθνώς γνωστού ως DMMO, θέματα που πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά την διαμόρφωση των προτάσεων του ΕΠΣ. Κρίσιμο ζήτημα στον σχεδιασμό του ΕΠΣ είναι η επεξεργασία των κατάλληλων σεναρίων τόσο στο πλαίσιο της Στρατηγικής (Μελέτης) Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΕΠΕ/ ΣΜΠΕ) όσο και του ίδιου του ΕΠΣ.

Τα σενάρια, ως στοιχείο της διαβούλευσης, δίνουν την ευκαιρία επεξεργασίας προτάσεων που δεν περιορίζονται στα κανονιστικά εργαλεία και στον φυσικό σχεδιασμό αλλά αντανακλούν και τις αναπτυξιακές προτάσεις και προβλέπεται να αποτυπώνουν: (α) τις αναμενόμενες (καταστροφικές) επιπτώσεις στο σενάριο μηδενικής παρέμβασης και, (β) την πληθώρα των παράλληλων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στη περίπτωση υιοθέτησης παρεμβατικών σεναρίων, όπως αυτά που έχουν υποδειχθεί στις ήδη εκπονηθείσες μελέτες στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου τουριστικής ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, και τις θετικές συνέπειες αυτών”.

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, οι κατευθύνσεις και αρχές του κατωτέρω δεκάλογου, μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμους και χρήσιμους παράγοντες στην διαμόρφωση των σεναρίων χωρικής ανάπτυξης της Θήρας, και να οδηγήσουν σε σχέδιο ολοκληρωμένης θεώρησης και αειφόρου ανάπτυξης.

Ακολουθούν οι επιμέρους επεξηγήσεις του δεκαλόγου για βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Θήρας:

I. Ενέργεια στρατηγικές κατευθύνσεις και υποδομές κλικ εδώ
II. Προς μια βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων κλικ εδώ
III. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και κυκλική οικονομία κλικ εδώ
IV. Προστασία γεωργικής γης: αμπελώνας Θήρας και Θηρασιάς κλικ εδώ
V. Ανάδειξη – διαχείριση τοπίου και προστασία φύσης και βιοποικιλότητας κλικ εδώ
VI. Τουριστική (υπερ)ανάπτυξη και υποδομή /ανωδομή κλικ εδώ
VII. Πολιτιστική υποδομή/ ανωδομή κλικ εδώ
VIII. Οικιστική ανάπτυξη, σχεδιασμός οικισμών και παραδοσιακή αρχιτεκτονική κλικ εδώ
IX. Προς ένα πρότυπο βιώσιμων μεταφορών στη Σαντορίνη κλικ εδώ
X. Θηρασιά ως εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης κλικ εδώ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη