Σ. Τσιόδρας: Δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να γίνει ενδημικός

Με τα έως τώρα δεδομένα, θα παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμη, παρατήρησε στην αποψινή του ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό όσο ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης για να έχουμε τον έλεγχό του. “Είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός, ιδίως όταν πρόκειται για έναν νέο ιό που ελάχιστοι έχουν ανοσία γι’ αυτόν και δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο” τόνισε ο κος Τσιόδρας, με αφορμή πρόσφατη εκτίμηση του ΠΟΥ ότι ο ιός ήρθε για να μείνει για χρόνια.

“Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου”, παρατήρησε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ο κορονοϊός, δηλαδή να εμφανίζεται κάθε χρόνο όπως η γρίπη, ακόμα κι αν έχουν βρεθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναφορά αυτή του ΠΟΥ προέκυψε από τρία ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων ημερών: “Από την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε και αυτό ήταν όλο… κι άλλα που θεωρώ ότι αδικούν την επιστημονική λογική. Από συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στις συστάσεις των επιστημόνων, όπως συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής. Από την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες”.

Ο κος Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτιστεί απέναντι στον κορονοϊό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λέγοντας πως “εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού”. Το επίπεδο ανοσίας θα προκύψει από τέσσερις διαφορετικές μελέτες: “Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 έως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς – η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κος Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα του τουρισμού, επαναλαμβάνοντας πως σε αυτή τη φάση είναι πιο σωστό να μιλάμε για εσωτερικό τουρισμό. “Πιθανόν να δούμε τις επόμενες μέρες να επιτρέπονται κάποιες χερσαίες διαβάσεις από χώρα σε χώρα, από όμορες χώρες”, προέβλεψε ο κος Τσιόδρας όσον αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ιδίως όταν ταξιδεύουμε να τηρούνται όλοι οι γνωστοί κανόνες απόστασης και υγιεινής. “Οποιαδήποτε συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο είναι δύσκολη καθώς πρόκειται για έναν ιό που μπορεί τον ελέγξεις μια ή δύο ημέρες πριν ταξιδέψεις αλλά να τον επωάζεις ακριβώς την ώρα που ταξιδεύεις” σχολίασε κος Τσιόδρας σχετικά με τα τεστ που θα μπορούσαν να γίνονται πριν κάποιος ταξιδέψει για τις διακοπές του. Ωστόσο, όπως είπε, γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια. “Θα πρέπει να γίνει με ειδικούς κανόνες και ειδικές προβλέψεις. Οι περισσότερες χώρες ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τουρισμό μέσω αεροπορικών εταιρειών”, επισήμανε και είπε ότι θα προχωρήσουμε σταδιακά.

Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες είπε ότι θα μπορέσουν σιγά σιγά να μεταβούν στα εξοχικά ή στα χωριά τους -όπου θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν- για να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα κίνησης και να αποφύγουν αστικά κέντρα που η μετάδοση του ιού είναι συχνότερη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και τις διαφορετικές συστάσεις για το καθένα ξεχωριστά είπε: “υπάρχουν πρακτικά θέματα που δεν τα έχει λύσει η επιστήμη. Είμαι σίγουρος ότι θα προβλεφθεί κατά κάποιον τρόπο ένας σωστός τρόπος λειτουργίας του κλιματισμού στα αεροπλάνα και φυσικά θα μπορεί να ευνοείται η αραίωση των καθισμάτων όπου μπορεί να γίνεται, όπως στα πλοία ή στα λεωφορεία γιατί εκεί είναι εφικτό. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ικανή πληρότητα”. Παρατήρησε ότι είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση ακόμη κι αν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τέλος είπε ότι χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και κατέληξε πως “δεν είναι αντίπαλοι. Η δημόσια υγεία υπερέχει αυτή τη στιγμή και η οικονομία ακολουθεί με τα μέτρα που υποδεικνύει η δημόσια υγεία”.

Ως προς την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας, ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 10 νέα κρούσματα, με το σύνολο να φτάνει τα 2.770, εκ των οποίων το 55,3% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, τα 610 σχετίζονται με ταξίδι και τα 1.409 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φτάνει τους 24, με διάμεση ηλικία τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταία 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, ο 156ος στη χώρα μας. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 75 έτη, ενώ από αυτούς οι 41 ήταν γυναίκες. Επίσης, 90 άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει 116.233 έλεγχοι κλινικών δειγμάτων.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι από τις 8 το πρωί του Σαββάτου 16/5 ξεκινά η επαναλειτουργία 515 οργανωμένων παραλιών, με κανόνες και όρους για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

“Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας που επιβάλλεται να περάσουμε με επιτυχία”, τόνισε ο κος Χαρδαλιάς, ο οποίος κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι “τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές”. Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται. “Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μη βιαστούν και ας μη ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας, σε βάρος της προσπάθειάς μας, σε βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου”, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Διευκρίνισε επίσης ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια. Η Λευκάδα και η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί. Η μετακίνηση στα νησιά θα επιτραπεί αν όλα πάνε καλά από 25 Μαΐου. Επίσης την Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη