Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν επηρεάζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα από το “πάγωμα” του εμβολίου Johnson & Johnson

Μ. Θεοδωρίδου: Υπομονή μέχρι να έχουμε τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργανισμών | Τι αλλάζει στις οδηγίες για εμβολιασμό των εγκύων

Υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και των αμερικανικών αρχών (FDA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνέστησε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με την ελπίδα ότι θα έχουμε σύντομα ακόμη ένα όπλο για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19.

Μιλώντας για την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στην Ελλάδα, ανέφερε πως στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 7.700.000 εμβολιασμών. Η ίδια εξήγησε ότι τα περιστατικά με το σύνδρομο Θρομβώσεων είναι σπανία και εμφανίστηκαν σε γυναίκες 18-48 ετών. “Είναι σημαντικό να γίνει λεπτομερής διερεύνηση των περιπτώσεων, αλλά και να ενημερωθούν σωστά οι υγειονομικοί και οι πολίτες”, είπε η κα Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, είπε ότι είναι ανθεκτικό εμβόλιο και διατηρείται εύκολα σε συνθήκες ψύξης, τονίζοντας πως το σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η μία δόση. “Η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητά του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες, ενώ 49 ημέρες μετά τη χορήγησή του προστατεύει πλήρως από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους”. Μάλιστα όπως τόνισε φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις του ιού ακόμα και την Νοτιοαφρικανική.

“Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, ότι υπάρχει σύστημα αυστηρής επιτήρησης που εντοπίζει αυτές τις επιπλοκές έγκαιρα ώστε να αντιμετωπιστούν”, κατέληξε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επικαιροποίηση οδηγιών για τον εμβολιασμό των εγκύων
Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών “όσο περνά ο καιρός και γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό”. Στο πλαίσιο αυτό, αν και αρχικά υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις, φαίνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα εμβόλια μπορούν να γίνονται και στις εγκύους υπό προϋποθέσεις.

“Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, από τις ΗΠΑ και σε δείγμα 90.000 εγκύων δεν εντοπίστηκε κάποιο σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων”, είπε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως με βάση αυτά τα στοιχεία, η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως, επιτρέποντας να γίνεται ο εμβολιασμός σε εγκύους με τη σύμφωνη γνώμη των γυναικολόγων τους. Τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν επηρεάζουν την γονιμότητα ούτε τις προσπάθειες για τεκνοποίηση. Ο θηλασμός επίσης εξήγησε ότι είναι ασφαλής για το νεογνό.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% ασφάλεια, αλλά είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις μεγάλες ηλικίες άνω των 75 και των 80 ετών, έχουμε σταματήσει να βλέπουμε νοσηλείες στις ΜΕΘ. Επανέλαβε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τους 1.000 θανάτους στην Ελλάδα το 90% αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί και μόνο ένας μικρός αριθμός είχε να κάνει με ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Μικρή η επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson
Η αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γιατί προς το παρόν έχει παραληφθεί μικρή ποσότητα εμβολίων (33.600 δόσεις), μέρος των παραδόσεων που αναμένονταν στη χώρα μας ως τα μέσα Μαΐου, σημείωσε με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Πάνω από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.

Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου στην κατηγορία Β και έχουν ήδη κλειστεί 153.000 ραντεβού. Την Τετάρτη 21/4 ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς, ενώ το Σάββατο 24/4 για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Ερωτηθείς για το αν έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι “η μη προσέλευση σε κλεισμένα ραντεβού είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τα άλλα δύο εμβόλια της Pfizer και της Moderna”. Όπως είπε, το 93% όσων κλείνουν ραντεβού προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στα άλλα δύο εμβόλια η προσέλευση φτάνει στο 97%. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού αυτή τη στιγμή για τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι για το εμβόλιο αυτό.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, είπε ότι από την BioNTech-Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από τη Moderna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε περίπου 450.000-500.000 δόσεις κάθε μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη