19.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαχείριση απορριμμάτων: Αγώνας μετ’ εμποδίων

Share

To ορυχείο Μεταξά στο Μεγαλοχώρι που έχει επιλεγεί ως χώρος λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Σαντορίνης.

Στη διάρκεια των εργασιών του πρόσφατου συνεδρίου “RECIS 2015 – Η ανακύκλωση τις νησιωτικές περιοχές” επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι το σχέδιο που πρόκειται να εφαρμόσει ο Δήμος Θήρας είναι το πλέον κατάλληλο για το νησί και απόλυτα εναρμονισμένο με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χώρος διαχείρισης απορριμμάτων  έχει οριστικά επιλεγεί (ορυχεία Μεταξά στο Μεγαλοχώρι), έχουν εκπονηθεί οι προβλεπόμενες μελέτες και έχει εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου.

Ενώ λοιπόν η Σαντορίνη βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος “σκουπίδια”, ποικίλες αντιδράσεις έχουν ανακύψει που πηγάζουν κυρίως από την ανησυχία κατοίκων του Μεγαλοχωρίου, για το στάδιο της μεταβατικής περιόδου, μέχρι να αρχίσει η ολοκληρωμένη λειτουργία της μονάδας η οποία θα περιλαμβάνει προδιαλογή, ανάκτηση υλικών και κομποστοποίηση, σε στεγασμένα κτήρια καθώς και τον απαραίτητο χώρο ταφής του μικρού υπολείμματος που θα προκύπτει.

Γεγονός είναι ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν η μεταβατική φάση (η λεγόμενη “ενδιάμεση λύση”) να γίνει στον χώρο που λειτουργεί σήμερα ο ΧΑΔΑ. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό με τα σημερινά δεδομένα, καθώς δεν είναι είναι δυνατό να υπάρξει σχετική αδειοδότηση που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου.

Αντί λοιπόν οι αντιδράσεις των κατοίκων και άλλων παραγόντων να εστιάζουν στην εξασφάλιση της σωστής και χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση εφαρμογής της απαραίτητης “ενδιάμεσης λύσης” επικεντρώνονται στην πλήρη ακύρωση του όλου έργου.

Η ενδεχόμενη ακύρωση του έργου θα οδηγήσει στην απώλεια κοινοτικών κονδυλίων τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ, στην επιβολή υψηλών προστίμων που θα τα επιβαρυνθούν οι δημότες και βέβαια στην ανεξέλεγκτη συσσώρευση σκουπιδιών καθώς ο σημερινός ΧΑΔΑ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κλείσει και η με οποιοδήποτε τρόπο απομάκρυνση των απορριμμάτων και εύρεση αποδέκτη τους δεν είναι μία διαχειρίσιμη υπόθεση.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Θήρας κ. Νίκο Ζώρζο “ένας μικρός αριθμός συμπολιτών μας συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αιρετών, θέτοντας σε προτεραιότητα το όφελος τους, επιδιώκουν να δημιουργήσουν προσκόμματα στην προσπάθεια υλοποίησης αυτών των σχεδίων και αντί να συνεργάζονται για την ευόδωση των σκοπών μας, ασκούν προσφυγές ή δραστηριοποιούνται αφανώς ώστε να ματαιωθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου ή να ακυρωθούν οι πράξεις που θα το υλοποιήσουν, αδιαφορώντας εντελώς για το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο”.

Χαρακτηριστικα ειπώθηκε στο συνέδριο “Η Σαντορίνη επιτέλους έχει βρει τον τρόπο και τον χώρο θα είναι κρίμα να μην τα καταφέρει”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη