Χαιρετισμός της Επάρχου Θήρας στο συνέδριο για την ανακύκλωση

Χαιρετισμό απέστειλε η Έπαρχος Θήρας κα Θεώνη Λειβαδάρου στο συνέδριο “RECIS 2015 – Η Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές”, που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη 22-23/5/2015, καθώς τις ίδιες μέρες βρισκόταν στο Καστελόριζο όπου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Ο χαιρετισμός της Επάρχου αναγνώσθηκε κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου και το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

“Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά, χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου σας. Το θέμα σας, η ανακύκλωση στις νησιωτικές περιοχές, αποτελεί μία από τα πιο κρίσιμες και σημαντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όχι μόνο εμείς, στις Κυκλάδες αλλά όλοι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα τμήματα της νησιωτικής Ελλάδας.

Όπως γνωρίζουμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή διαβίωσή τους στα νησιά είναι πολλά και πιο έντονα, από τα αντίστοιχα προβλήματα των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα περισσότερα από αυτά, οφείλονται στην έλλειψη υποδομών και στη δυσκολία στις μεταφορές, ειδικά τους δύσκολους και κατά πολλούς, άγονους, μήνες του χειμώνα.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει υπό τις συνθήκες αυτές βιώσιμο σχέδιο και κατάλληλες υποδομές στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα νησιά μας είναι μικρά σε έκταση και εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, τους μήνες της τουριστικής περιόδου φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες. Η ανισοκατανομή αυτή στον πληθυσμό, προκαλεί και ανάλογη ανισοκατανομή και στην παραγωγή απορριμμάτων στις διάφορες χρονικές περιόδους.

Είναι γεγονός, πως η συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων που παράγονται από την τουριστική δραστηριότητα τόσο στη Σαντορίνη όσο και στη Θηρασία, στην Ανάφη αλλά και στα υπόλοιπα νησάκια, είναι είδη ανακυκλώσιμα. Ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικά περίπτερα παράγουν τεράστιους όγκους χαρτιού και πλαστικού. Πιστεύω βαθιά πως έχει έρθει ο καιρός, όλοι οι εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις και να δώσουμε μόνιμη λύση στο πρόβλημα αυτό.

Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως εκτός από τις πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές ελαφρύνσεις, σημαντικό κίνητρο είναι και τα οικονομικά οφέλη μιας τέτοιας συντονισμένης και οργανωμένης προσπάθειας. Γνωρίζετε πολύ καλά, πως όσα στις χώρες του Ευρώπης χαρακτηρίζουμε απορρίμματα και σκουπίδια, στην Νότια Αμερική και την Κίνα τα θεωρούν πλουτοπαραγωγικούς πόρους και βαριά βιομηχανική παραγωγή. Κατά τη γνώμη μου είναι τουλάχιστον οξύμωρο, σε μια χώρα που πασχίζει να βρει τα χρήματα να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι, οι Επαρχίες και οι Περιφέρειες να μην συνεργάζονται ώστε να μετατρέψουν μια πηγή απορριμάτων, σε μια επικερδή δημοτική ή περιφερειακή επιχείρηση.

Για αυτούς τους λόγους αλλά και για να υπογραμμίσουμε την βαρύνουσα σημασία του θέματος του συνεδρίου, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας καθώς δυστυχώς, ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι μαζί σας. Θεωρώ πως πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε τα δυνατά μας για να καταλήξουμε σε ένα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο το οποίο θα λύσει πρόβλημα τόσο για τη γενιά μας, όσο και για εκείνες που ακολουθούν. Ας είναι το RECIS 2015, το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σας ευχαριστώ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη