Δίαιτες και φάρμακα για την υπερχοληστερολαιμία

heart_gettyΑπό τον καρδιολόγο κ. Βασίλη Νομικό

Γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας για το τι είναι υπερχοληστερολαιμία και γιατί είναι αυτό βλαπτικό. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυξημενες τιμές;

Αρχικά, για άλλη μια φορά πρέπει να τονιστεί πως η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εξατομικευμένη. Το ποια τιμή χοληστερόλης είναι αυξημένη, πρέπει λοιπόν να κριθει από έναν θεράποντα ιατρό, και η λογική πως δίνουμε αγωγή ανάλογα με ένα νούμερο από εξετάσεις είναι εντελώς εσφαλμένη. Έχει βρεθεί πως αυτό που δημιουργεί την αθηροσκλήρυνση, είναι η είσοδος της LDL χοληστερόλης μέσα στο τοίχωμα του αγγείου και η μετέπειτα οξείδωσή της. Αυτό δεν γίνεται ΜΟΝΟ από το υψος της τιμής αλλα από επιπλέον παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, και η υπέρταση σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες.

Άρα, άλλη η χοληστερόλη των αυγών και κάποιων θαλασσινών και άλλη του κρέατος. Η χοληστερόλη που λαμβάνεται μαζί με κορεσμένα λιπαρά, όπως του κόκκινου κρέατος είναι σαφώς βλαπτικότερη αλλά αν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες φλεγμονής ίσως ούτε αυτό βλάπτει τόσο. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε επίσης πως η διαφορά της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη μεταξύ των κρεάτων δεν είναι τεράστια και ετσι 100 γρ χοιρινό έχουν 100 mg, 100 γρ αρνί έχουν 110mg και 100 γρ κοτόπουλο έχουν 90mg χοληστερόλη. Αυτή η μανία πλήρους εξαίρεσης των λιπών από την διατροφή δεν έχει νόημα. Αυτά πρέπει να περιορίζονται κατά περίπτωση και ασθενή.

Η πρόσληψη άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών, των πρωτεϊνών μέσω των οσπρίων, η απώλεια βάρους μέσω του περιορισμού των υδατανθράκων, καθως και η διακοπή του καπνίσματος παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από το “δεν τρώω καθόλου λίπος, δεν τρώω αυγά και γαρίδες και δεν ξαναβλέπω το χοιρινό κρέας”. Ας προσπαθούμε να βρίσκουμε αυγά βιολογικά ή σπιτικά γιατί έχουν τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά (1/1 σε αναλογία με τα Ω6) και τότε μπορούμε να τα καταναλώνουμε εως και 3-4 την εβδομάδα! Επίσης τα λιπαρά των ψαριών ιχθυοτροφείου έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε Ω3 από αυτά που ζουν ελεύθερα και το ίδιο συμβαίνει στα εκτρεφόμενα κοτόπουλα από τα ελεύθερα. Σε αυτό το πρόβλημα βέβαια προσπαθούν να λύσουν νέες μέθοδοι διατροφής των «εκτρεφόμενων» ζώων.

Αν τώρα ο ιατρός μας αποφασίσει πως πρέπει να πάρουμε φάρμακα, τις συνηθισμένες στατίνες, κινδυνεύουμε; Όχι βέβαια. Οι ακουγόμενες παρενέργειες είναι στην φαντασία κάποιων. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας και όταν εντοπισθούν, είναι αναστρέψιμες σε λίγες ημέρες μετά την διακοπή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται χωρίς λόγο. Σήμερα υπάρχουν ειδικοί πίνακες και αλγόριθμοι, μέσω των οποίων μπορούμε να επιλέξουμε καλύτερα από το παρελθόν, τα ατομα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ωφεληθούν από την αγωγή.

Το κεφάλαιο δίαιτα ή αγωγή είναι τεράστιο και δεν μπορεί να καλυφθεί σε ένα μικρό άρθρο. Δίνουμε μόνο μια μικρή αφορμή για σκέψη και βέβαια για συζήτηση με τον ιατρό σας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη