Διάλεξη για τις Κυκλάδες τη Δευτέρα 8/5 στην Ακαδημία Αθηνών

Από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δρ. Δημήτρη Αθανασούλη

Το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, τιμώντας τον ιδρυτή του, ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων και Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα 8 Μαΐου, ώρα 19:00, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών – Ανατολική Αίθουσα, την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του.

Φετινός ομιλητής είναι ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, ο οποίος θα μιλήσει για “Το Κυκλαδικό Αρχιπέλαγος των μεταβατικών αιώνων (641-843)”. 

Από τα μέσα του 7ου και έως τα μέσα του 9ου αιώνα, η αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης αρχίζει να εξελίσσεται σταδιακά και να προσλαμβάνει τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά της. Καθώς, αυτή την εποχή, η προέλαση των Αράβων καθιστά το Αιγαίο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη στρέφει το ενδιαφέρον της στα νησιά του Αρχιπελάγους. Έτσι, οι Κυκλάδες αναδεικνύονται σε προνομιακό πεδίο για να παρακολουθήσει κανείς σημαίνουσες πτυχές των αναζητήσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλα τα πεδία, μέσα από σημαντικά υλικά τεκμήρια που αποκαλύφθηκαν κατά τις πρόσφατες έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις, αναχρονολόγηση εμβληματικών ναών και κάστρων, προεικονομαχικές και ανεικονικές τοιχογραφίες τεκμηριώνουν τον κομβικό ρόλο του Αρχιπελάγους για την αυτοκρατορία αυτή την εποχή. Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί μια πρώτη σύνοψη αυτού του νέου υλικού.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη