20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΟΥ: Διεθνής συναγερμός για τον κοροναϊό

Share

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. “Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες των οποίων τα συστήματα υγείας είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

“Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών”, ανέφερε ο Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα, εξέφρασε την πίστη του πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού. “Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα…
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σε συνεδρίαση για τη Δευτέρα 3/2 το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κοροναϊό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έστειλε οδηγίες προς τις εκπαιδευτικές μονάδες σχετικά με τη λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν.

Στο μεταξύ, σήμερα εξηντάχρονος άνδρας εισήχθη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου και λόγω του ταξιδιωτικού του ιστορικού (ταξίδεψε προ ημερών στην πόλη Ουχάν της Κίνας) τέθηκε σε θάλαμο απομόνωσης. Το δείγμα που ελήφθη, εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ και αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κρούσμα κοροναϊού ή όχι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη