17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές

Πώς θα γίνονται οι κατ' εξαίρεση νυχτερινές μετακινήσεις - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα σχολικά διαλείμματα

Share

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού, τόνισε ο Yφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19.

Στη συνέχεια ο κος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός και που θα ισχύουν από αύριο Σάββατο 24/10, ώρα 06:00, στις περιοχές του επιπέδου συναγερμού 3 και 4.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των εργαζομένων κατά την διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4 πορτοκαλί και κόκκινες ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Δηλαδή, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και τη βεβαίωση του εργοδότη τους, η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.
  • Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους υποχρεωτικά, ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν τη μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων/φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το TAXISNET.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4, δηλαδή στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Του μέτρου εξαιρούνται επίσης, οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους, Α’ βαθμού, που και αυτά εξαιρούνται από την χρήση μάσκας.

Στα δε σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ενταχθεί στο 3ο-πορτοκαλί, και 4ο-κόκκινο επίπεδο. Σημειώνεται ότι στην Φυσικά Αγωγή, δηλαδή στην Γυμναστική, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σχετικά με το “διάλειμμα από τη χρήση μάσκας” το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει σχετική εισήγηση στην επιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένονται αποφάσεις.

Όσον αφορά στο θέμα της ζωντανής μουσικής, υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 3-πορτοκαλί, στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα. Την ίδια στιγμή η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ.

Στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική ως τρία άτομα, χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη