Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Διευκρινίσεις για τη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και για τη μεταφορά τους σε χώρους φιλοξενίας περιλαμβάνονται σε έγγραφο που έστειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την ΓΓΠΠ, διαγνωστικά εργαστήρια και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σημειώνεται ότι τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του Covid-19, εκδόθηκαν τέλη Μαΐου.

Ενέργειες Φορέα Λήψης Δείγματος
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει: α) τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο PASSENGER LOCATOR FORM (PLF) β) τον γιατρό του ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο γιατρό του τουριστικού καταλύματος (όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες) γ) την πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας) δ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στους τηλεφωνικούς αριθμούς: 2132143253, 2132143172, 2107714470.

Μεταφορά του ασθενή στον χώρο φιλοξενίας
Τον συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος αναλαμβάνει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ – ΕΚΑΒ) στους ακόλουθους τηλεφωνικούς αριθμούς: 2132143253, 2132143172, 2107714470.

Ο γιατρός της ξενοδοχειακής μονάδας ή ο συμβεβλημένος γιατρός του τουριστικού καταλύματος ή Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ ενημερώνουν το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του ασθενή – τουρίστα από το τουριστικό του κατάλυμα στον χώρο φιλοξενίας.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής – τουρίστας αρνείται τη μεταφορά του ή δεν βρίσκεται στον χώρο (τουριστικό κατάλυμα), τότε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ ειδοποιεί την Πολιτική Προστασία ώστε να εφαρμόσει το αντίστοιχο πρωτόκολλο διαχείρισης.

Προσέλευση τουρίστα σε Μονάδα του ΕΣΥ
Σε περίπτωση που ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε υγειονομική μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο) εκτιμάται από τον γιατρό της μονάδας με βάση τα υφιστάμενα και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για Covid-19, ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ.

Επισημαίνεται ότι την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας) στον χώρο φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης).

Υπενθυμίζεται ότι η λήψη δείγματος πραγματοποιείται:
– και στις πύλες εισόδου της χώρας, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας,
– και από τον γιατρό του ξενοδοχείου,
– και από τον ιδιώτη γιατρό που θα κληθεί από το τουριστικό κατάλυμα για το σκοπό αυτό,
– και από το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, του Περιφερειακού Ιατρείου ή του Νοσοκομείου
– και από τα κλιμάκια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Η παραπομπή για εργαστηριακό έλεγχο (δήλωση δείγματος) καταχωρείται υποχρεωτικά από όλους τους στο Μητρώο Ασθενών Covid-19.

Τα εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους οφείλουν να καταχωρούν τα αποτελέσματα στο Μητρώο Covid-19 και μόνο. Κάθε άλλος τρόπος καταγραφής αποτελέσματος καταργείται. Για τον σκοπό αυτό όλα τα εργαστήρια πρέπει άμεσα να ελέγξουν την πρόσβασή τους στο Μητρώο Ασθενών Covid-19. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος τα εργαστήρια θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την γραμμή βοήθειας της ΗΔΙΚΑ 11131 (Help Desk) και στο email hd@idika.gr.

ΠΙΣ: Απαιτείται προσοχή από τις τουριστικές επιχειρήσεις
Την προσοχή των τουριστικών επιχειρήσεων όσον αφορά την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εφιστά ο ΓΓ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίο, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση όλων των τουριστικών καταλυμάτων άνω των 50 κλινών να φέρουν το σήμα πιστοποίησης “Health First”. Τονίζει επίσης ότι “η μη συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και να εκθέσει την χώρα μας διεθνώς. Παράλληλα, επιφέρει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις μέχρι και αναστολή λειτουργία του καταλύματος”, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΠΙΣ είναι σε διάλογο με την Ένωση Ξενοδόχων και το υπουργείο Τουρισμού για την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των επισκεπτών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here