Στο πλαίσιο των δράσεων του για την πρόληψη και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, ο Δήμος Θήρας συνδιοργανώνει με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) στις 27-28 Φεβρουαρίου 2026 τις “Ημέρες ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη”.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις σε σχολικές μονάδες, δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης και ανοιχτή ημερίδα με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:
– Παρασκευή 27/2: Ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία
Κλιμάκιο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα επισκεφθεί τα Δημοτικά Σχολεία Φηρών και Μεσαριάς-Βόθωνα, καθώς και το Γυμνάσιο Εμπορείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες για:
- την πρόληψη της παχυσαρκίας και τη σημασία του σωστού πρωινού
- την καθημερινότητα ενός φίλου με Διαβήτη στην τάξη
- τον ρόλο του σχολικού νοσηλευτή στη διαχείριση του Διαβήτη εντός της σχολικής μονάδας
Στους μαθητές διανεμηθεί επίσης το εκπαιδευτικό έντυπο “Μαθαίνω για τον Διαβήτη” και εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι.
– Σάββατο 28/2, ώρα 10:00-13:00: Δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης
Στην κεντρική πλατεία των Φηρών, ομάδα εκπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας θα πραγματοποιούν δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης αίματος και θα παρέχουν συμβουλές πρόληψης στους πολίτες.
- Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, ώρα 17:30-20:00: Κεντρική ημερίδα
Η δράση κορυφώνεται στο εντευκτήριο της Εστίας Πύργου Καλλίστης, με την επιστημονική ημερίδα “Σακχαρώδης Διαβήτης: Από το χθες έως το αύριο“, κατά την οποία θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις:
- “Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι είναι και τι προκαλεί”
Χρήστος Δαραμήλας, PhD, MSc , Βιολόγος – Φαρμακολόγος, Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. - “Οι νεότερες εξελίξεις στα μεταβολικά νοσήματα: Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 κ 2 και Παχυσαρκία”
Ευάγγελος Φουστέρης – Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - “Η νοσηλευτική εκπαίδευση στη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π)”
Σμαραγδή Μπουλαζέρη, MSc, Ειδικευμένη Νοσηλεύτρια στον Διαβήτη, με εξειδίκευση στα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) και στις αντλίες ινσουλίνης - “Σακχαρώδης Διαβήτης: από τον περιορισμό στην εξατομίκευση”
Ελευθερία Χάλαρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος - “Η νομοθεσία του Διαβήτη σήμερα”
Χριστίνα Ντάφη, Νομική Σύμβουλος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Σχετικά με την πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας δήλωσε: “Η ενημέρωση ξεκινά από τα σχολεία και φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με τη δράση μας στη Σαντορίνη, επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά για τη σημασία της σωστής διατροφής και να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, προετοιμάζοντας το “αύριο” της θεραπείας”.
Ο Δήμος Θήρας με ανακοίνωσή του απευθύνει ευχαριστίες προς την Εστία Πύργου Καλλίστης για την παραχώρηση του χώρου, καθώς και προς τα Ζαχαροπλαστεία Ζώτος για την προσφορά του catering στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώ καλεί όλους να αγκαλιάσουν τη δράση με την παρουσία και τη συμμετοχή τους.





