22.1 C
Santorini
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης

Πρωτοσέλιδα

Την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέροντας πως με αυτά ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα.

Οι προκηρύξεις, που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:

  1. Δήμου Μινώα Πεδιάδας
  2. Δήμου Θήρας
  3. Δήμου Μυκόνου
  4. Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας)
  5. Δήμου Κορινθίων & Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων

Τα πέντε ΕΠΣ εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.

“Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων” σημειώνει το Υπουργείο.

14 μήνες η προθεσμία για την ολοκλήρωση του ΕΠΣ της Σαντορίνης

Όπως προκύπτει από την περίληψη της προκήρυξης του διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 495.195,16 € + ΦΠΑ, υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις σε σχέση με την προδημοσίευση που είχε γίνει λίγες ημέρες πριν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τις προθεσμίες για την υποβολή και αποσφράγιση των προσφορών αλλά και τη διάρκεια για την ολοκλήρωση του έργου.

Συγκεκριμένα, η υποβολή των προσφορών θα γίνεται ως τη Δευτέρα 1/11/21, ώρα 10:00 και η ηλεκτρονική αποσφράγισή τους την Παρασκευή 5/11/21 στις 10:00. Από την υπογραφή του συμφωνητικού, ο ανάδοχος θα έχει συνολική προθεσμία 14 μηνών (και όχι 6) για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης.

Δείτε αναλυτικά την περίληψη της προκήρυξης εδώ.

Παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών σε Μύκονο – Σαντορίνη

Θυμίζουμε ότι ενόψει του διαγωνισμού για τη σύνταξη των ΕΠΣ στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς αποφάσισε την παράταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη για ένα έτος.

Η παράταση αναστολής δόθηκε ώστε με την ολοκλήρωση των ΕΠΣ -μετά και την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων- να τεθούν σαφείς κανόνες και χωροταξικοί – πολεοδομικοί περιορισμοί με στόχο την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος των νησιών αυτών, καθώς λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν σημειωθεί φαινόμενα υπερκορεσμού και άναρχης δόμησης.

Σε τέσσερις κύκλους οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις: 1) Δήμου Ήλιδας, 2) Δήμου Αιγιαλείας, 3) Δήμου Μεγίστης, 4) Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, 5) Δήμου Ιθάκης, 6) Δήμου Γρεβενών, 7) Δήμων Καρπάθου και Κάσου, 8) Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου, 9) Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, 10) Δήμου Γρεβενών, 11) Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων, 12) Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

Στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνιστικός κύκλος που θα αφορά περίπου σε 130 μελέτες ΤΠΣ, στο σύνολο των 229 μελετών.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Aegean: Αυξημένη κατά 50% η συνολική επιβατική κίνηση στο α’ πεντάμηνο του 2023 έναντι του 2022

Περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες μετέφερε συνολικά η Aegean Airlines κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% στην...