Πρώτο βήμα για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη

Δεκαπέντε μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου, τον Ιούνιο του 2020, στη Σαντορίνη και τις εξαγγελίες από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άμεση εκπόνηση μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του νησιού, έγινε στις 13/9/21 η προδημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης προκηρύσσεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με προϋπολογισμό 495.000 €. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών είναι η 25/10/2021 και η αποσφράγιση θα γίνει την 1/11/2021. Από την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος θα έχει εξάμηνη προθεσμία για την εκπόνηση του σχεδίου, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Θήρας, πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμικό “εργαλείο” που θα αποτελέσει τον “καμβά” πάνω στον οποίο θα σχεδιαστούν και θα χωροθετηθούν όλα τα μεγάλα έργα της Σαντορίνης (λιμάνι, χώρος διαχείρισης απορριμμάτων, νέα γραμμή τελεφερίκ, μαρίνα κ.λ.π.). Επίσης, στο πλαίσιο του ΕΠΣ θα αναοριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων και προστασίας, τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα, το κύριο οδικό δίκτυο κ.λ.π.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ο Δήμος Θήρας θα συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και για τον σκοπό αυτό θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών – Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο θα αποτελέσει τον τεχνικό επιστημονικό σύμβουλο που θα παρακολουθεί ουσιαστικά το ΕΠΣ κατά την εκπόνησή του.

Θυμίζουμε πως ενόψει της εκπόνησης του ΕΠΣ, δόθηκε ετήσια παράταση για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτήρια που προορίζονται για τουριστική χρήση στην εκτός σχεδίου περιοχή του νησιού, ένα μέτρο την επιβολή του οποίου είχε ζητήσει και ο Δήμος Θήρας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη