20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Τετάρτη 18/5

Share

Eλεύθερη για όλους θα είναι η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας την Τετάρτη 18 Μαΐου, οπότε γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Από το 1977 η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2022, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα “Η Δύναμη των Μουσείων”.

Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

– Βιωσιμότητα: Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.

– Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή, αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.

– Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης σε όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Για το 2022 το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο φορέα τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης -MOMus, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και για τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.

Θυμίζουμε ότι η δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ισχύει στις παρακάτω ημερομηνίες:
– 6 Μαρτίου, Ημέρα μνήμης Μελίνας Μερκούρη
– 18 Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Μνημείων
– 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων
– Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους)
– 28 Οκτωβρίου, Εθνική Εορτή
– την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1/11 μέχρι 31/3

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη