19.1 C
Santorini
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Νέο βιβλίο “Η δημιουργία του Αιγαίου – Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες”

Μια γεωλογική προσέγγιση, από τον πόνο του νου του Ξενοφάνη Κολοφώνιου μέχρι το "Άξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη - Από τον καθηγητή Σπύρο Παυλίδη, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ)

Πρωτοσέλιδα

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Γερμανός το νέο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Παυλίδη, με τίτλο “Η δημιουργία του Αιγαίου – Aπό την ποίηση στις γεωεπιστήμες”.

“Ο πολιτισμός μας κάνει ένα ανόητο λάθος όταν διατηρεί αποστάσεις μεταξύ επιστήμης και ποίησης: και τα δύο είναι εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου”, γράφει ο Ιταλός θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας Carlo Rovelli.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει πως “Ένα τοπίο δεν είναι όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί, κάποιο, απλώς, σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη. Τα φυσικά στοιχεία, οι βράχοι, τα δένδρα, οι θάλασσες, που φλέγονται κάτω από τον ίδιο ήλιο και κατοικούνται από τις ίδιες υπερφυσικές δυνάμεις.”

Τόσο ο ποιητής όσο κι ο επιστήμονας έχουν ως αντικείμενο πραγμάτευσής τους τον άνθρωπο και τη Φύση. Κινητήρια δύναμή είναι ένα “γιατί”, μια εσωτερική ανάγκη αναζήτησης.

Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Γη και δημιουργία ενός τόπου, διάλογος ενός λαού με το περιβάλλον, η γεωλογική δημιουργία του Αιγαίου ακολουθώντας την πορεία της “Γενέσεως” του “Άξιον Εστί” του Ελύτη, ποίηση, μύθος, φιλοσοφία και επιστημονική προσέγγιση είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου.

“Ένα χρέος πρέπει να βαραίνει κάθε ολοκληρωμένο επιστήμονα. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας, ο σημερινός επιστήμονας είναι πλέον ανάγκη να στοχάζεται πάνω στην ειδικότητά του, αλλά και πέραν αυτής, για τις νέες ιδέες που απορρέουν από την επιστήμη του, για παλιά και νέα προβλήματα που απασχολούν την ανθρώπινη σκέψη. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει τις εμπειρίες από τις προσπάθειες της επιστημονικής έρευνας”, υπογραμμίζει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για παραγγελία από το Atlantea eShop εδώ. Η παράδοση στη Σαντορίνη είναι όπως πάντα δωρεάν, ενώ για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το κόστος αποστολής είναι 3,47 ευρώ.Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Πρώτες ενδείξεις για χρονιά ρεκόρ

Δυναμικά ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος για τη Σαντορίνη, με το νησί να καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις τόσο ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, όσο και ως προς τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα.