Την έκτη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αειφορική διαχείριση του νερού υλοποίησε πριν λίγες μέρες στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά το πρόγραμμα “Water matters-Αύξηση της Γνώσης για τη Σημασία της Καλής Κατάστασης των Υδάτινων Σωμάτων“, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Διαχείριση Υδάτων” των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), με Διαχειριστή Προγράμματος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της μαθητικής κοινότητας πραγματοποιήθηκαν και στα δυο νησιά, κατά το διάστημα 14-16/11, ποικίλες βιωματικές δράσεις στο σχολικό περιβάλλον. Μαθητές και μαθήτριες από το Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου, το Ειδικό Δημοτικό των Φηρών, το Δημοτικό Σχολείο του Εμπορείου, το Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής, το Δημοτικό Σχολείο Οίας και το Δημοτικό Σχολείο, και το Γυμνάσιο με Λ.Τ. της Θηρασιάς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του έργου και να συζητήσουν για την ορθή διαχείριση του νερού, του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου στον τόπο τους, που λόγω του αυξημένου τουρισμού δέχεται μεγάλες πιέσεις.
Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις (παιχνίδια και κατασκευές) καθώς και να παρατηρήσουν με στερεοσκόπιο και μικροσκόπιο, ζωικούς οργανισμούς του γλυκού νερού (βενθικά μακροασπόνδυλα) αλλά και μικροσκοπικά φύκη (διάτομα) αντίστοιχα και να εξοικειωθούν με αυτούς τους σημαντικούς οργανισμούς που αξιοποιούνται ως βιοδείκτες για την καταγραφή της ποιότητα των επιφανειακών υδάτων γλυκού νερού. Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 930 μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Επιπλέον, στις 17/11 και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Θήρας τοποθετήθηκαν στο Λιμάνι του Αθηνιού και στη Βλυχάδα ενημερωτικές πινακίδες για τους επισκέπτες του νησιού σχετικά με την υδάτινη κληρονομία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.
Τέλος, στις 18/11 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΔΑΠΠΟΣ ενημερωτική εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες. Παρουσιάστηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του έργου από την κα Αργυρώ Ανδριοπούλου (ΕΛΚΕΘΕ), καθώς και το πρόγραμμα Παρακολούθησης και εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα με έμφαση στα νησιά, από τον κο Σέργιο Λαγογιάννη (ΕΛΚΕΘΕ).
Την εκδήλωση έκλεισε ο συνεργάτης Νορβηγός εταίρος του έργου, καθηγητής Arnesen Tor (ΙΝΝ), ο οποίος με ένα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών για την αειφορική διαχείριση του νερού στη χώρα του και ανέδειξε τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών ως προς τη διαχείριση των υδατικών πόρων.