Σαντορίνη: Δράσεις αφιερωμένες στο θαλάσσιο περιβάλλον

Από την Dive In Action και τον Δήμο Θήρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Με τρεις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και  την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών (8 Ιουνίου) συνεχίζει τις δράσεις της η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δήμο Θήρας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τον περιορισμό της “πλαστικής” ρύπανσης.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί παράκτιος καθαρισμός στην παραλία του Κουλούμπου στην Οία και την Κυριακή 6 Ιουνίου θα γίνει υποβρύχιος καθαρισμός στο Ηφαίστειο, στον όρμο Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη.

Η επιλογή της παραλίας του Κουλούμπου για τον παράκτιο καθαρισμό γίνεται λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι βόρειες ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος Σαντορίνης – Θηρασιάς ιδιαίτερα από τους χειμερινούς βόρειους ανέμους. Η δράση στοχεύει στην συγκέντρωση πλαστικών μιας χρήσης και άλλων ρυπογόνων αντικειμένων στη μεγαλύτερη έκταση της ακτογραμμής. Ο υποβρύχιος καθαρισμός στον όρμο Ταξιάρχη της Νέας Καμένης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των δράσεων της Dive In Action στη Σαντορίνη με επιθεώρηση για τυχόν νέες απορρίψεις, καταγραφές και συντήρηση του βυθού του όρμου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με μια ανοικτή διαδικτυακή ημερίδα την Τρίτη 8 Ιουνίου στις 12:00, με κεντρικούς ομιλητές δυο επιστήμονες ειδικούς σε θαλάσσια ζητήματα και με γνώση της Καλντέρας της Σαντορίνης, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού και τον Εκπαιδευτή Επιστημονικής και Τεχνικής Κατάδυσης Νικόλαο Καρατζά. Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας.

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται με τη συνεργασία του Δήμου Θήρας και της Δημοτικής Επιχείρησης ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, τη συνδρομή της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, ενώ την επίβλεψη των ανοικτών δράσεων έχει το Λιμεναρχείο Θήρας. Για τα αποτελέσματα των δράσεων ενημερώνεται η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA.

Ο υποβρύχιος καθαρισμός της Κυριακής στον Ταξιάρχη υποστηρίζεται από καταδυτικά κέντρα της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα το Santorini Diving Center και προσωπικά τον Παύλο Στεφανίδη και το επιτελείο του, με τη διάθεση σκάφους για μεταφορά εξοπλισμών και δυτών. Τους Aegean Divers, το Atlantis Oia Diving Center, το Caldera Diving Center, το Santorini Scuba Academy και το Diving Safari.

Τα απορρίμματα μετά την αναλυτική καταγραφή τους οδηγούνται στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Θήρας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων  ημερών 

  • Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, παράκτιος καθαρισμός στην παραλία του Κουλούμπου στις 10:00 πμ
  • Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, υποβρύχιος καθαρισμός στον Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη, Ηφαιστείου Σαντορίνης, έναρξη στις 11:30
  • Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα “Οι θάλασσές μας και η σημασία τους” στις 12:00. (Τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί το link της ημερίδας)
    Ομιλητές:
    – Εύη Νομικού, με θέμα “Η Καλντέρα στο επιστημονικό μικροσκόπιο”
    – Νικόλαος Καρατζάς, με θέμα “Καταδυτικό Λεύκωμα”. Τι συναντά ο δύτης στις Ελληνικές Θάλασσες.

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη