14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαντορίνη: “Δρόμοι της Αφαίρεσης” από τον Πέπο, στο Μέγαρο Γκύζη

Share

Τη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο “Δρόμοι της Αφαίρεσης” θα παρουσιάσει ο Πέπος-Βαγγέλης Ρούσσος στο Μέγαρο Γκύζη, από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στη νέα σειρά έργων του, ο καλλιτέχνης εμμένει και πάλι στην αφαίρεση. Με βαθιά καλλιτεχνική αίσθηση, συνεχίζει να επιδιώκει την υπέρβαση της συμβατικής εικονοποιίας, διασπώντας την οπτική πληροφορία και ανάγοντας οικείες εικόνες σε αφηρημένα σχήματα.

Μελετώντας τα έργα, η Άλκηστις Κοντοπούλου, Ιστορικός Τέχνης (MA), αναφέρει: “Φωτογραφίες που απαθανατίζουν στιγμές της καθημερινότητας μετατρέπονται αβίαστα σε αφορμές, ώστε μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία να φτάσουν στη ρίζα όχι τόσο του θέματος αλλά μάλλον του οπτικού συνόλου. Το παιχνίδι με τα χρώματα που εισβάλλουν, αλλού επιθετικά και αλλού με συνέπεια, το ένα μέσα στο άλλο φέρνει στον νου τις μεταϊμπρεσιονιστικές (“Φρούτα”) και κυβιστικές (“Κιθάρα”) αναζητήσεις του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το εύθραυστο στοιχείο της φόρμας.

Ο χειρισμός του χρώματος και η απόδοση των σκιών παίζει καθοριστικό ρόλο. Το σύνολο αποδίδει σπαράγματα αυτού που υπήρχε, αυτού που “ήταν εκεί”, και μας προκαλεί να αναρωτηθούμε τελικά, τι απ’ ό,τι βλέπουμε, τι απ’ ό,τι υπάρχει κρατούμε στο τέλος, τι αξίζει και ακόμα περισσότερο τι θέλουμε να κρατήσουμε. Σαν ένα παιχνίδι της μνήμης, σαν ένα αποσπασματικό και ασαφές όνειρο όπου η εικόνα συνοδεύεται από μια αίσθηση σε καθεμιά/ καθέναν διαφορετική.

Έργα σαν του Πέπου, ανοιχτά σε ερμηνείες και σκέψεις, μας θυμίζουν ότι τα πράγματα μάλλον δεν είναι όπως είναι, παρά μάλλον όπως καθένας και καθεμιά τα αντιλαμβάνεται. Το μόνο που μένει είναι να τα δούμε”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Από την πλευρά της, η Ανίτα Σκαρπαθιώτη, Λέκτορας Κλασσικών και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιλινόις στο Σικάγο, λέει ότι ο Πέπος, με την νέα αυτή σειρά έργων, πετυχαίνει τολμηρές εναλλαγές χρωμάτων και μορφών που αναδύονται μέσα από την εικαστική σύνθεση με αναπαραστατική σχεδόν ακρίβεια κάνοντας την οπτική αφήγηση των υδατογραφιών αινιγματική αλλά και φαντασιώδη!

“Η εικαστική αυτή πρόταση, είναι η επιτομή μιας μακρόχρονης και επίμονης αναζήτησης νέων ιδεών και πηγών έμπνευσης, αλλά και ανεύρεσης νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης με αποτέλεσμα να κατορθώνει ο Πέπος για άλλη μια φορά να διοχετεύσει δημιουργικά την αστείρευτη ενέργειά του και να μεταδώσει το καλλιτεχνικό του όραμα με δυναμισμό και πάθος!”, συμπληρώνει.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος, στην Ακρόπολη, που λειτουργεί από το 2010 με έναν διευρυμένο χαρακτήρα στον χώρο. Ενεργώντας πάντα με συνέπεια και σεβασμό στην τέχνη και τους εκπροσώπους της, έχει ως στόχο την προβολή και την ανάδειξη νέων αλλά και ήδη καταξιωμένων καλλιτεχνών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο της αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος Art Gallery περισσότερες από 100 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 20:00-22:30, στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, στα Φηρά.

Χορηγοί της έκθεσης είναι οι εταιρείες: ΑργυρόΝησος, GALINI, Σπύρος Δαρζέντας, Ftelos, Santo Tech

Το Atlantea είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.


Σύντομο βιογραφικό
Ο Πέπος (Βαγγέλης Ρούσσος) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαντορίνη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Το 1986 αρχίζει την ουσιαστική του ενασχόληση με την τέχνη. Με αφορμή την ανεξάντλητη πηγή εικαστικών θεμάτων και έμπνευσης που λέγεται Σαντορίνη και έχοντας την εικαστική εμπειρία δίπλα στους αγαπημένους του καλλιτέχνες Παναγιώτη Γράβαλο και Πάρη Πρέκα, ξεκινά ένα ταξίδι με γλυπτική, ζωγραφική και κατασκευές, χρησιμοποιώντας πάντα νέους δρόμους.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη