Έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Σαντορίνης

Η κατασκευή και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων στη Σαντορίνη ήταν ένα από τα πέντε έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε σήμερα (11/3) η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) για τα Α.Σ.Α. της Θήρας, που περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών και κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 26.500.600 ευρώ, προωθείται η πράσινη, κυκλική και αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική οικονομία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ο φάκελος του προς έγκριση έργου της “Διαχείρισης και Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δήμου Θήρας”, είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2021 από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Ο φάκελος είχε προετοιμαστεί από τον Δήμο Θήρας σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος επιμελήθηκε την πλήρη ολοκλήρωσή του.

Μετά και τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης σε ΦΕΚ, θα μπορέσει να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου το έργο να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει με την διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, o Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκηςο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν, επίσης, οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τα άλλα τέσσερα έργα τα οποία ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ είναι:

– Η κατασκευή και τεχνική διαχείριση του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης όπως και αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολικούς χώρους  καθώς και νέα σχολικά κτίρια. Το έργο αυτό θα καλύψει κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Θα συμβάλει δε τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής όσο και στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών.  

– Η ανέγερση νέου κτιρίου Αμφιθεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για τροποποίηση ήδη εγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ, καθώς αντί της αποπεράτωσης του υφιστάμενου Μεγάλου Αμφιθεάτρου επιλέχθηκε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών. Η επιλογή αυτή κινείται στο πλαίσιο του αρχικού προϋπολογισμού.

– Η κατασκευή και λειτουργία αρδευτικών δικτύων στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.

– Η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου και του αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία.

Τα δύο τελευταία αρδευτικά έργα κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους. Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο αρδευτικό σύστημα στον Ταυρωπό της Καρδίτσας, είναι κατεστραμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω πρόσφατης θεομηνίας. Στον Δήμο ΠύλουΝέστορος, θα καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θα αποκατασταθούν προβληματικά τμήματα υφιστάμενων αγροτικών οδών. Και με τα δύο αυτά έργα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μετά το πέρας της Συνεδρίασης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: Από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας δώσαμε σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε τα έργα ΣΔΙΤ για να απορροφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους και να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα. Με την έγκριση των πέντε νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατ. ευρώ επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις αντιξοότητες και τις έκτακτες συνθήκες, συνεχίζουμε απερίσπαστοι το έργο μας”.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε μεταξύ άλλων: Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής. Τα έργα που εγκρίναμε σήμερα ως Διυπουργική Επιτροπή, αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, εκσυγχρονίζουν τις δομές, αναβαθμίζουν το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους τομείς”.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη