Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Διαθέσιμη είναι από σήμερα, Πέμπτη 18/4, η νέα πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και οι μισθωτές.

Η ειδική παροχή χορηγείται για εννέα μήνες και, κατά τη διάρκεια αυτής, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ). Δικαιούχοι είναι οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, καθώς και τα πρόσωπα που υιοθετούν παιδιά.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της παροχής είναι:

– η λήψη του επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ ή, σε περίπτωση υιοθεσίας, η ένταξη του παιδιού στην οικογένεια ή η δημοσίευση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή αναγνώρισης αλλοδαπής απόφασης υιοθεσίας και
– η ασφαλιστική ενημερότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης της παροχής.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes. Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Εργασία και Ασφάλιση/ Αποζημιώσεις και Παροχές/Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες.

Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα μόνο κατόπιν της εξόφλησής τους. Μετά τους δύο πρώτους μήνες της παροχής, οι δικαιούχοι μπορούν να μεταβιβάσουν έως επτά μήνες αυτής στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα, με έμμισθη εντολή ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

To μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Λαμβάνεται, δηλαδή, μέριμνα για τις μητέρες που διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την επέκταση χορήγησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας, ανεξαρτήτως απασχόλησης και σχέσης εργασίας, ενώ με τη δυνατότητα μεταβίβασης της παροχής κατ’ επιλογή των δικαιούχων στον άλλο γονέα, προστατεύεται συνολικά η γονεϊκότητα.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη