Σ. Ζαχαράκη: Ειδική πρόβλεψη άνω των 17 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για γαστρονομικό τουρισμό και αγροτουρισμό

Η ελληνική περιφέρεια μπορεί και οφείλει να δημιουργήσει τo δικό της πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, εστιάζοντας στην ποιότητα, την ισορροπία και στην διαφορετικότητα, τόνισε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα του 3ου συνεδρίου οινοτουρισμού, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3/4 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΟΤ.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Υφυπουργός περιέγραψε τους εξής στρατηγικούς στόχους: – ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα (η οποία σημειωτέον φέτος ανέβηκε κατά 25% σε σχέση με το προ πανδημίας 2019)
– επέκταση της τουριστικής περιόδου
– διάχυση της ανάπτυξης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον (φυσικό & πολιτιστικό).

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στην προσπάθειά αυτή, όπως είπε η κα Ζαχαράκη, αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με κορυφαίο το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνει έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ για υποδομές στις ειδικές μορφές τουρισμού, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στο ανθρώπινο δυναμικό, στην εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και διά βίου μάθηση, με πρόγραμμα reskilling & upskilling 20.000 θέσεων, ύψους 46 εκατ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχει ειδική πρόβλεψη άνω των 17 εκατ. για γαστρονομικό τουρισμό και αγροτουρισμό, με δημιουργία εθνικού DMMO, διεξαγωγή σχετικών μελετών, ψηφιακή χαρτογράφηση κ.α.

“Σήμερα, η χώρα μας έχει πάνω από 1.300 οινοποιεία με τουλάχιστον 180.000 ανθρώπους να απασχολούνται στον κλάδο. Όμως οίνος δεν σημαίνει αυτομάτως και οινοτουρισμός”, τόνισε η κα Ζαχαράκη και συμπλήρωσε πως για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού χρειάζονται ακόμα περισσότερα βήματα και προϋποθέσεις. Μάλιστα κατόπιν των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από τα δυο προηγούμενα συνέδρια οινοτουρισμού και τη σχετική έρευνα που έκανε το υπουργείο Τουρισμού, η κα Ζαχαράκη ανακοίνωσε, την αναβάθμιση και επέκταση του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ), τη λειτουργία του portal οινοτουρισμού για τα οινοποιεία με Σήμα και την θέσπιση βραβείου καλύτερου οινοποιείου για τα οινοποιεία με ΣΕΟ. Στο μεταξύ άμεσα αναμένεται και η συγκρότηση του Εθνικού Συμβούλιο Οινοτουρισμού, με το υπουργείο να είναι σε διάλογο με τους φορείς για τη δημιουργία του.

Επόμενος σταθμός του οδοιπορικού οινοτουρισμού θα είναι η Αττική και λίγο αργότερα η Κρήτη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη