Τετραετές πρόγραμμα κουνουποκτονιών στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων για τα έτη 2020-2023, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2019. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 693.904,00 ευρώ, μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με 17 Δήμους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους Δήμους Αμοργού, Άνδρου, Ανάφης, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Πάρου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Σύρου, Τήνου, Φολεγάνδρου και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι Δήμοι Μυκόνου και Αντιπάρου δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας – Κοινωνικής Μέριμνας & Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων και Έπαρχος Πάρου κος Κωνσταντίνος Μπιζάς, αναφέροντας:

“Με βασικό σκοπό την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας,  κυρίως μετά από την επανεμφάνιση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου και της ελονοσίας στη χώρα μας, αλλά και για την εξάλειψη της όχλησης και των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί η παρουσία κουνουπιών στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην αγροτική και στην τουριστική οικονομία των Κυκλάδων, κρίνεται αναγκαία η κατάρτιση και η υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών στο υδρόβιο στάδιο (αυγό, προνύμφη, νύμφη) με εφαρμογές τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ο νομός Κυκλάδων, όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, παρουσιάζει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ανά νησί, καθώς σε προηγούμενα έτη προέκυψαν δυσχέρειες στο έργο της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής του έργου, διότι δεν ήταν δυνατή η μετακίνησή της από νησί σε νησί για την παρακολούθηση και την παραλαβή του.

Τα σκευάσματα και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν κατά τους ψεκασμούς είναι σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους  των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα συμβάλει στην υλοποίηση του έργου παρέχοντας στους συμβαλλόμενους, τη χρηματοδότηση της δράσης από το ΠΔΕ της Περιφέρειας καθώς και στην παροχή οδηγιών για την ομαλή προώθησή του.

Για τον Δήμο Θήρας προβλέπεται το συνολικό ποσό των 8.060 € για κάθε έτος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here