Η NASA εκτόξευσε σήμερα (30/7) από κέντρο διαστημικών εκτοξεύσεων (Cape Canaveral), στη Φλόριντα των ΗΠΑ, μια φιλόδοξη αποστολή προς τον Άρη και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το όχημα επόμενης γενιάς (Perseverance Mars Rover). Πρόκειται για ένα ρομπότ έξι τροχών που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ενός μίνι ελικοπτέρου (Ingenuity Mars Helicopter), την πειραματική εφαρμογή εξοπλισμού για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για των εντοπισμό ιχνών προηγούμενης ζωής στον Άρη.

Η εκτόξευση έγινε από τον πύραυλο-φορέα Atlas 5, ενώ το όχημα εξερεύνησης που έχει το μέγεθος αυτοκινήτου, αναμένεται ότι θα φτάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Η προσεδάφισή του έχει προγραμματιστεί σε ένα κρατήρα βάθους 250 μέτρων με την ονομασία “Jezero.” Πρόκειται για μία τοποθεσία που ήταν λίμνη, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, για την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να περιέχει ίχνη από προηγούμενη μικροβιολογική ζωή στον Άρη.

Αυτή είναι η 9η αποστολή της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και το κόστος της ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια.

Μέσα στον Ιούλιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα προχώρησαν επίσης σε διαφορετικές διαστημικές εκτοξεύσεις για τον Άρη, παρουσιάζοντας τις δικές τους τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και διαστημικές φιλοδοξίες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη NASA

Διαφήμιση

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here