Το τέλος της έκρηξης του ηφαιστείου της Λα Πάλμα κήρυξαν επισήμως σήμερα (25/12) οι επιστήμονες, φέρνοντας ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού 100 ημέρες από όταν το Κούμπρε Βιέχα άρχισε να ξερνάει λάβα, βράχους και τέφρα.
Μετά την έκρηξή του στις 19 Σεπτεμβρίου, το ηφαίστειο ησύχασε ξαφνικά στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά οι αρχές, ανήσυχες μήπως δώσουν απατηλές ελπίδες στους εξαντλημένους κατοίκους, περίμεναν μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων για να κηρύξουν το τέλος του επεισοδίου.
“Αυτό που θέλω να πω σήμερα μπορεί να ειπωθεί με τέσσερις λέξεις: η έκρηξη έλαβε τέλος”, δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας των Καναρίων Νήσων Χούλιο Πέρεθ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Κατά την διάρκεια της έκρηξης, η λάβα που κύλησε κατάπιε σπίτια, εκκλησίες και φυτείες μπανάνας που αντιστοιχούν στο ήμισυ της οικονομίας του νησιού. Ωστόσο, δεν υπήρξαν νεκροί.
Η Μαρία Χοσέ Μπλάνκο, διευθύντρια του National Geographic Institute των Καναρίων, δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ενέργεια της ηφαιστειακής έκρηξης εξαντλήθηκε. Δεν απέκλεισε όμως μελλοντική ενεργοποίησή του.
Περί τις 3.000 κατοικίες καταστράφηκαν από την λάβα που τώρα καλύπτει έκταση 12.190.000 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό. Από τους 7.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά πολλά παραμένουν ακατοίκητα. Καθώς πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ορισμένες από τις φυτείες μπανάνας είναι προσβάσιμες πλέον μόνο από θαλάσσης.
Ο ηφαιστειακός βρυχηθμός που υπενθύμιζε ότι η έκρηξη βρίσκεται σε εξέλιξη έχει κοπάσει, οι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν πλέον ομπρέλες και γυαλιά για να προστατευθούν από την τέφρα, αλλά η γιγάντια επιχείρηση εκκαθάρισης και ανοικοδόμησης μόλις αρχίζει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ