Λα Πάλμα: Ποτάμια λάβας ρέουν προς τις ακτές

Καταστροφές σε σπίτια και δρόμους

Η πρώτη έκρηξη ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά εδώ και 50 χρόνια ανάγκασε περίπου 5.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή, ανάμεσά τους και 500 τουρίστες, ενώ έχει καταστρέψει περίπου 100 σπίτια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, που βρίσκεται στο νησί Λα Πάλμα και το οποίο εξερράγη το απόγευμα της Κυριακής 19/9, εκτόξευσε λάβα σε ύψος εκατοντάδων μέτρων ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων ρέουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω μιας αραιοκατοικημένης περιοχής του νησιού.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων ανακοίνωσε χθες ότι όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να δημιουργήσει τοξικά αέρια, καθώς το τετηγμένο πέτρωμα κρυώνει γρήγορα. Ενόψει του ενδεχομένου μείωσης της ορατότητας, οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα τον διάπλου πλοίων στην περιοχή, προς το δυτικό τμήμα της νήσου, όπου αναμένεται η λάβα να φθάσει στο νερό.

Το κύμα της λάβας είχε ήδη καταπιεί από το πρωί 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο όπως και κάποιους δρόμους, δήλωσε ο δήμαρχος Σέρχιο Ροντρίγκεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό TVE. Η λάβα κατευθυνόταν προς το γειτονικό χωριό Λος Λιάνος δε Αριδάνε όπου κινδύνευαν εκατοντάδες σπίτια, πρόσθεσε ο ίδιος. “Παρακολουθούμε τη ροή της λάβας”, εξήγησε.

Οι τοπικές αρχές έχουν απομακρύνει περίπου 5.000 ανθρώπους από τέσσερα χωριά, περιλαμβανομένων των Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας των Καναρίων Νήσων Άνχελ Βίκτορ Τόρες, δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους. “Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17-20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας”, επεσήμανε.

Μια ομάδα 360 τουριστών απομακρύνθηκε με πλοίο προς την Τενερίφη από το παραθαλάσσιο θέρετρο Πουέρτο Νάος, ενώ και άλλοι αναμένεται να απομακρυνθούν μέσα στην ημέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και δεν θα υπάρξουν εφόσον όλοι συμπεριφερθούν με σύνεση, σχολίασε ο ηφαιστειολόγος Νεμέσιο Πέρεθ.

Παρά την καταστροφή που είναι σε εξέλιξη, η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού Μαρία Ρέγιες Μαρότο δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Canal Sur ότι η έκρηξη του ηφαιστείου θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για τους τουρίστες να θαυμάσουν το φυσικό φαινόμενο! “Το νησί είναι ανοικτό, αν το ξενοδοχείο σας έχει επηρεαστεί, θα σας βρούμε άλλο”, δήλωσε. “Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία να χαρείτε όσα μας προσφέρει η φύση”, πρόσθεσε.

Η Λα Πάλμα βρισκόταν σε κίτρινο συναγερμό από τις 14/9, αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων, όπου καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά.

Το ΙΜΠΗΣ για την έκρηξη του ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα

Με ανάρτηση στη σελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) ο Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, ηφαιστειολόγος, Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης αναφέρει τα παρακάτω:

“Μετά από μια σύντομη περίοδο διέγερσης, διάρκειας 10 ημερών, με χιλιάδες σεισμικές δονήσεις και παραμόρφωση του τοπογραφικού ανάγλυφου που ξεπέρασε τα 15 εκατοστά, ξεκίνησε μια νέα φάση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό κέντρο Cumbre Vieja του ηφαιστείου La Palma στις Κανάριες νήσους, το νοτιότερο και πλέον ενεργό ηφαίστειακό κέντρο των Καναρίων.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη νήσο La Palma ξεκινά πριν 125.000 χρόνια. Στο ηφαιστειακό κέντρο Cubre Vieja έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία 7.000 χρόνια πλήθος εκρήξεις. Κατά κανόνα ανοίγει μια μεγάλη ρωγμή από την οποία τροφοδοτούνται ρεύματα λάβας, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται και εκρηκτική δραστηριότητα μικρής έντασης, που δημιουργεί κώνους σκωριών.

Η τωρινή έκρηξη έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρξει εκτίμηση για τη διάρκεια του γεγονότος. Οι αρχές εκκένωσαν προληπτικά τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στα ενεργοποιημένα κέντρα.

Στην ομάδα παρακολούθησης και εκτίμησης της εξέλιξης του γεγονότος συμμετέχει και ο Δρ. ηφαιστειολογίας Σταύρος Μελετλίδης, από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΠΗΣ και ο πρώτος μόνιμος παρατηρητής στο Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο Σαντορίνης, που είχε προσληφθεί από το ΙΜΠΗΣ. Ο συνάδελφος υπηρετεί σήμερα στο Εθνικό Γεωγραφικό Ισπανικό Ινστιτούτο. Κατά τη διέγερση του 2011-2012 στη Σαντορίνη, είχε συνδράμει στην εκτίμηση της σοβαρότητας και της εξέλιξής της.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη