Τη θέση του σχετικά με τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για την υγειονομική θωράκιση της Σαντορίνης έναντι του Covid-19 διατύπωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Αντιδήμαρχος Θήρας Γρηγόρης Μαντούσης.
Ο κος Μαντούσης υπογραμμίζει πως η πιθανή διενέργεια ελέγχων στις πύλες εισόδου του νησιού μπορεί, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει ψευδοαίσθημα ασφάλειας και επιμένει ότι το σημαντικότερο όλων είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Δίνει επίσης έμφαση στον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού και όσων ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα, ώστε αφενός να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και αφετέρου να γίνει γνωστό πως η Σαντορίνη είναι υγειονομικά ασφαλής προορισμός.
Ακολουθεί η ανάρτηση του κου Μαντούση:
Επειδή τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της ανησυχίας από την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στο νησί μας, ακούγονται διάφορες προτάσεις, κατά την άποψή μου, μη αποτελεσματικές, θα ήθελα να καταθέσω τα εξής:
Ας υποθέσουμε ότι γίνεται έλεγχος για Covid-19 των αφικνούμενων επιβατών (αερολιμένα ή λιμάνι), ένας εκ των οποίων, είμαι εγώ. Μου γίνεται τεστ και είναι αρνητικό. Ποιος εξασφαλίζει ότι δεν θα είμαι θετικός τις επόμενες 3-4 ή και 5 ημέρες;
1. Επομένως όποιος και να έρχεται στο νησί θετικός ή αρνητικός στον Covid-19 , μπορούμε να πούμε πως το μόνο που μας εξασφαλίζει ως τοπική κοινωνία, είναι να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης ώστε να μην υπάρξει διασπορά στο νησί!
2. Οι έλεγχοι για Covid-19 στις πύλες εισόδου ενδέχεται σφόδρα να δημιουργήσουν ψευδοαίσθημα ασφάλειας, αφού όλοι οι αφικνούμενοι θα έχουν ελεγχθεί και άρα δεν διατρέχουμε κίνδυνο μόλυνσης και διασποράς, οπότε ας χαλαρώσουμε!
Άποψή μου είναι ότι ναι, είναι ένα πρόσθετο μέτρο πρόληψης, ο έλεγχος (έστω δειγματοληπτικά) στις πύλες εισόδου, αλλά χωρίς αυστηρούς ελέγχους στην καθημερινότητά μας και πλήρη εφαρμογή της τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης, δεν θα καταφέρουμε και πολλά!
Και βέβαια τίθεται ευλόγως και το ηθικό ζήτημα: μόνον η Σαντορίνη έχει το “προνόμιο” της μόνιμης δύναμης με κλιμάκια ΕΟΔΥ για ελέγχους; Τα υπόλοιπα νησιά του θαλάσσιου χώρου της πατρίδας μας, όχι; Έχει την δυνατότητα ο ΕΟΔΥ να καλύψει όλον αυτό τον χώρο; (σ.σ 117 τα κατοικήσιμα νησιά, 79 άνω των 100 κατοίκων, 53 άνω των 1.000 και 26 με αεροδρόμιο).
Θεωρώ λοιπόν, ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ατομική μας ευθύνη έναντι του εαυτού μας, της οικογενείας μας, της τοπικής μας κοινωνίας και της οικονομίας μας (ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου) ΚΑΙ να διεκδικήσουμε ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού μας και των ασχολουμένων με το τουριστικό προϊόν, ώστε γρήγορα να εξασφαλίσουμε μεγάλο ποσοστό ανοσίας, για το καλό των κατοίκων μας, αλλά και για να εμφανίσουμε από νωρίς, ότι είμαστε ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός!
Η δημοτική αρχή ήδη το έχει θέσει αρμοδίως και από ό,τι διαφαίνεται θα γίνει δεκτή η πρόταση. Όπως επίσης ήδη έχει θέσει και τις απόψεις της για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων μετακίνησης κατά την τουριστική περίοδο.
“…όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας οι οποίοι απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και όσο πιο πολύ διαφημίσουμε τα νησιά μας ως ασφαλή νησιά, τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε συνολικά”. Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το από 6/2/2021 ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία. (Επίσημο site του Γραφείου του Πρωθυπουργού).