Θέματα υγείας: Εμβολιασμός κατά της γρίπης

Ποιες θεωρούνται ευπαθείς ομάδες και πότε πρέπει να γίνεται;

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Είναι και πάλι αναγκαίο να μιλήσουμε για τα εμβόλια. Μπαίνοντας ο Οκτώβριος πρέπει να υπάρξει και πάλι ενημέρωση του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες.

Τι είναι λοιπόν εμβολιασμός και σε τι βοηθά;

Με τον εμβολιασμό εισάγουμε στον  οργανισμό μας αδρανοποιημένους ιούς και τον αναγκάζουμε να παράγει αντισώματα, τα οποία εάν αργότερα και κατά την διάρκεια ισχύος της ανοσοποίησης αυτής, έρθουμε σε επαφή με τον πραγματικό και ζωντανό ιό, θα τον αντιμετωπίσουμε άμεσα και θα αποφύγουμε την προσβολή μας.

Συνεπώς όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση τού ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  • Όσοι εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και
  • Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
    – Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
    – Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    – Μεταμόσχευση οργάνων
    – Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    – Χρόνια νεφροπάθεια
    – Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Σύμφωνα με μελέτες, ο εμβολιασμός αυτός είναι σωστό να γίνεται από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος για την δημιουργία των αντισωμάτων, αλλά και να διαρκέσει αρκετά ώστε να υπάρχει η απαραίτητη προστασία έως το πέρας των συνήθων κρουσμάτων της άνοιξης, χωρίς την ανάγκη και δεύτερης δόσης.

Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Μην αμελείτε τον εμβολιασμό σας διότι η προσβολή μας από την γρίπη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας!

* Ο κος Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη