17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έναρξη διαδικασιών για οριοθετήσεις οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων

Και καταγραφή του οδικού δικτύου στις εκτός σχεδίου περιοχές

Share

Ξεκινά η διαδικασία για την εκπόνηση αυτοτελών πολεοδομικών μελετών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για οριοθέτηση οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων και για την καταγραφή / αναγνώριση οδών. Με δύο διαδοχικές αποφάσεις (ΦΕΚ B 2504/20.05.2022) ανατίθεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η εκπόνηση των εξειδικευμένων αυτοτελών μελετών.

Σχετικά με τις Οριοθετήσεις Οικισμών, αυτές οι μελέτες αυτές θα εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή επιβάλλεται η αποκατάσταση της αρχής της νομιμότητας που πηγάζει από την αρχή του κράτους δικαίου ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες, όπως η νομική θωράκιση του ερείσματος των εκδιδομένων εκτελεστών διοικητικών πράξεων (ιδίως του κύρους των οικοδομικών αδειών) στις περιπτώσεις οικισμών μη οριοθετημένων, ή οικισμών τα όρια των οποίων έχουν ακυρωθεί, στους οποίους παρατηρούνται έντονες οικιστικές πιέσεις.

Αφορά μελέτες καταγραφής του οδικού δικτύου, που θα οδηγήσουν σε απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία θα χαρακτηρίζει το κοινόχρηστο οδικό δίκτυο της παρ. 1α του άρθρου 1 του π.δ. 24-31.5.1985 (Δ’ 270) που διέπει την εκτός σχεδίου δόμηση (σύμφωνα με τη σχετική εξουσιοδοτική διάταξη της παρ.15 του άρθ.20 του ν.3937/2011).

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς: “Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης αποτελεί καταρχήν απαραίτητη πολεοδομική προϋπόθεση για τη οικοδομησιμότητα των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που χρήζει ρύθμισης. Μέσω αυτής της καταγραφής του οδικού δικτύου, για τις Δημοτικές Ενότητες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες αυτές, θα ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός, η ιεράρχηση, η κύρωση του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου και η ένταξή του στο συνολικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας”.

Σκοπός των μελετών καταγραφής του οδικού δικτύου ανά Δημοτική Ενότητα είναι η κατηγοριοποίηση των οδών, με βάση τον χαρακτήρα τους, τα επιμέρους γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους και τον ρόλο που επιτελούν στο συνολικό οδικό δίκτυό της, ώστε να αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για την περαιτέρω ιεράρχησή τους και τον καθορισμό του κοινόχρηστου οδικού δικτύου με βάση τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τα κριτήρια του προεδρικού διατάγματος της περιπτώσεως γ’ της παραγράφου 15 του άρθρου 20 του ν.3937/2011.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης είναι καταρχήν απαραίτητη πολεοδομική προϋπόθεση για τη δομησιμότητα των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή ενώ αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα η διαφορετική αντιμετώπιση και ερμηνεία του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη