Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ EPA/Szilard Koszticsak

Το μονοδόσικο εμβόλιο της Johnson & Johnson προστίθεται από σήμερα στη φαρέτρα της χώρας μας έναντι της νόσου Covid-19. Όπως είχε αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Η προστασία του εμβολίου αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Διαφήμιση

Επιταχύνεται η επιχείρηση “Ελευθερία”

Η τρίτη φάση της επιχείρησης “Ελευθερία” που ξεκινάει από σήμερα περιλαμβάνει αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος εμβολιασμών κατά της Covid-19, με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Μάιο, και μέχρι τα 4 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00. Επίσης, στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.

Μέχρι στιγμής εμβολιάζονται πολίτες άνω των 30 ετών (30-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca, άνω των 45 ετών και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Το πλάνο των παραδόσεων
Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες:

  • από την Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • από τη Moderna αναμένονται 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
  • από την Johnson & Johnson η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
  • από την AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here