Ενέργειες για την ανάδειξη της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12/12 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων η συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της “Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων” στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναλυτική ενημέρωση ως προς τις δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ζωντανής κληρονομιάς. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά η διαδικασία και τα στάδια που περιλαμβάνει η συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων καταρχάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη συνέχεια στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO, καθώς και οι δυνατότητες που παρέχει η επιτυχία της προσπάθειας αυτής σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημαντική αναφορά έγινε και στα μέτρα διαφύλαξης, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετάδοση της πολύτιμης γνώσης και παράδοσης και στις νεότερες γενιές. Ιδιαίτερα τονίστηκαν η σημασία και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο κλάδος της τυροκομίας αλλά και οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων από τη διαδικασία αυτή, μέσα από την ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των προϊόντων της τυροκομίας, τον εμπλουτισμό του θεματικού τουρισμού της γαστρονομίας των νησιών και την ενδυνάμωση ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών και των κατοίκων τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων Γιάννη Ν. Δρίνη και την Ιωάννα Τζαβάρα, στέλεχος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ο πρόεδρος Γιάννης Ρούσσος εξήρε τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος για την διατήρηση της πολιτιστικής και πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των Κυκλάδων που παράλληλα θα συμβάλει στην ανάδειξη και αναγνώριση της αξίας των κυκλαδικών προϊόντων και στην ενίσχυση του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα των νησιών. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από δράσεις και πρωτοβουλίες όπως το δίκτυο Aegean Cuisine.

Στη σύνταξη του φακέλου θα συμμετέχει εθελοντικά και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων σχετικά με τη γαστρονομία των Κυκλάδων Δημήτρης Ρουσουνέλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από κτηνοτρόφους, τυροκόμους και επιχειρηματίες της εστίασης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ερευνητές, οι οποίοι κατέθεσαν σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη