Ενημέρωση για θέματα Κτηματολογίου στη Σαντορίνη

Του Νικολάου Ζαχαριά*

Η προθεσμία διόρθωσης των εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών στις περιοχές που λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο (νότιες περιοχές από το Ακρωτήρι έως τον Πύργο), με το ΦΕΚ 210/Α/2022 (άρθρο 39 Ν4990/2022), παρατείνεται κατά ένα έτος έως τις 31/12/2023. Στο παραπάνω διάστημα οι ιδιοκτήτες που έχουν διαπιστώσει σφάλμα στα όρια των ακινήτων τους σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, έχουν την δυνατότητα να τα διορθώσουν διοικητικά ή δικαστικά.

Στην πρώτη περίπτωση (διοικητική επίλυση) απαιτείται η συναίνεση όλων των επηρεαζόμενων ομόρων ιδιοκτητών, ενώ στην δεύτερη περίπτωση (δικαστική επίλυση), αν δεν υπάρξει συναίνεση, υποβάλλεται δικαστική αγωγή.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Αντίστοιχα, η προθεσμία υποβολής δήλωσης κατά τη φάση της κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου που “τρέχει” στις βόρειες περιοχές του νησιού (από τον Πύργο έως την Οία), με το ΦΕΚ 236/Α/21-12-2022 (άρθρο 45 του Ν.5005/21-12-2022), παρατείνεται επίσης έως τις 31/7/2023. Στο διάστημα αυτό μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις στο κτηματολόγιο, χωρίς την επιβολή προστίμου. Μετά την 31/7/2023 θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης με πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ ανάλογα της αντικειμενικής αξίας και του χρόνου καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι σε κάθε δικαιοπραξία στις περιοχές αυτές καθώς και στις περιπτώσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, είναι απαραίτητη η υποβολή της δήλωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

* Νικόλαος Χρ. Ζαχαριάς
Αγρονόμος τοπογράφος Μηχανικός, Τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Θήρας σε θέματα κτηματολογίου

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη