Σαντορίνη: Ενημέρωση από τον Γ. Χατζημάρκο στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαχείριση απορριμμάτων

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αμβλυνθεί μακροπρόθεσμα το μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμάτων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου γενικά και στη Σαντορίνη ειδικά, ενημέρωσε στην πρόσφατη (15/3) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κος Χατζημάρκος έκανε σαφές πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΧΑΔΑ της Σαντορίνης, όπως και η ενδιάμεση λύση που προωθείται στο Αλωνάκι, μέχρι να φτάσουμε στην οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν είναι στην αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ ή της Περιφέρειας. Ωστόσο, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, παρουσίασε τα τρία έργα που έχουν δρομολογηθεί από τον ΦΟΔΣΑ και που μελλοντικά θα δώσουν περιβαλλοντική ανάσα στο νησί.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

1. Διαγωνισμός για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ

Έχει δημοπρατηθεί από τον Αύγουστο του 2022 ο διαγωνισμός για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου “Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Νήσου Θήρας”, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.

Το έργο ΣΔΙΤ, αποτελείται, μεταξύ άλλων, από:
• Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που περιλαμβάνει:
– Επεξεργασία των σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων
– Επεξεργασία των Ανακυκλώσιμων Υλικών από προγράμματα χωριστής συλλογής
• Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών.
• Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.).

Βρισκόμαστε στην Α’ φάση του διαγωνισμού κατά την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα και οι φάκελοί τους είναι υπό αξιολόγηση. Σε δύο περίπου μήνες θα ξεκινήσει η Β’ φάση του διαγωνισμού, που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο και έπειτα την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Κατά τον ανταγωνιστικό διάλογο θα προταθούν από τους συμμετέχοντες οι τεχνολογικές λύσεις του καθενός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ενδεικτική (και όχι δεσμευτική) χωροθέτηση εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ περιλαμβάνει το Αλωνάκι, ωστόσο οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να προτείνουν άλλη περιοχή, ανάλογα με την τεχνολογία που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν. Εκτιμάται πως το gate fee στον ανάδοχο θα κυμαίνεται σε 2,2-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο εξαρτάται από το τι υπόλειμμα θα μένει μετά την επεξεργασία των απορριμμάτων.

2. Πρόγραμμα ανακύκλωσης

Μέσω προγραμματικών συμβάσεων του ΦΟΔΣΑ με 32 από τους 34 δήμους του Νοτίου Αιγαίου, θα τρέξει πρόγραμμα ανακύκλωσης συνολικού προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Για τη Σαντορίνη προβλέπονται:

– 9 γωνιές ανακύκλωσης με ταυτοποίηση χρήστη, 6 ρευμάτων
– 9 γωνιές ανακύκλωσης με ταυτοποίηση χρήστη και κάδους 2.500 lt
– 25 γωνιές ανακύκλωσης με ταυτοποίηση χρήστη και κάδους 1.100 lt
– όχημα εκπαίδευσης – ενημέρωσης των πολιτών
– κινητή μονάδα επαναχρησιμοποίησης ειδών
– press container
– 6 hook containers
– 3 φορτηγά τύπου hook lift με πρέσα

Έχοντας μελετήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών, θα δίνονται κίνητρα για την ανακύκλωση, με κάρτα πόντων που θα εξαργυρώνονται σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

3. Ανάπτυξη δικτύου οικιακής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων

Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και περιλαμβάνει τη διανομή περίπου 30.000 κομποστοποιητών σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες με κήπο. Εκτιμάται ότι η διανομή θα γίνει μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2023. Στη Σαντορίνη, βάσει πληθυσμού, αναλογούν περίπου 1.800 κομποστοποιητές.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη