Ενημερωτικές και γαστρονομικές επισκέψεις σε νησιά των Κυκλάδων για τα θαλάσσια ξενικά είδη

"Φά' το πριν τα φάει" σε Πάρο, Αμοργό, Νάξο και Σαντορίνη

Σειρά ενημερωτικών και γαστρονομικών επισκέψεων, για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και όλων των εμπλεκόμενων πολιτών και επαγγελματιών για τα προβλήματα που δημιουργούν τα ξενικά θαλάσσια είδη, έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Φά’ το πριν τα φάει”*.

Σκοπός των επισκέψεων είναι να εξοικειωθεί το κοινό με την κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, ως άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.

Βασικό στοιχείο των επισκέψεων θα είναι να αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρωσίμων ξενικών (ή αλλιώς εξωτικών) ειδών, όπως τα λεοντόψαρα, οι γερμανοί, τα μπλε καβούρια, κ.α., μέσα από υπάρχουσες συνταγές που έχουν ήδη δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και νέες που θα δημιουργεί το “Καρτέλ των Γεύσεων”.

Δημιουργική κουζίνα με πρώτη ύλη έναν γερμανό

Οι επισκέψεις θα γίνουν στην Πάρο στις 29-30 Αυγούστου, στην Αμοργό στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, στη Νάξο στις 2 Σεπτεμβρίου και στη Σαντορίνη στις 3-4 Σεπτεμβρίου. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, δε θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό, όμως θα μοιραστούν σε τοπικά εστιατόρια και ταβέρνες πιάτα και γεύσεις, για να δοκιμάσουν οι πελάτες που θα βρίσκονται στα καταστήματα που θα επισκεφθεί η ομάδα του προγράμματος.

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες θα ανακοινώνονται μια μέρα πριν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της iSea, του Cyclades Preservation Fund και του “Καρτέλ των Γεύσεων”.

Παράλληλα, σε 10 νησιά των Κυκλάδων έχουν ήδη διαμοιραστεί από την iSea ειδικά κουτιά δειγματοληψίας για τη συλλογή δειγμάτων ξενικών ή σπάνιων ειδών. Τα κουτιά αυτά μπορεί να τα βρει κανείς σε τοπικούς εκπροσώπους του προγράμματος και να συνεργαστεί μαζί τους για να πραγματοποιήσει δειγματοληψία στομάχου και ακάνθων του δείγματος. Τα δείγματα αυτά θα μελετηθούν στη συνέχεια για τη διερεύνηση της οικολογίας και της βιολογίας των ξενικών ειδών. Βρείτε τους εκπροσώπους εδώ.

* Το πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει” χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών της Πάρου, της Αμοργού της Νάξου και της Σαντορίνης (νησιά στα νερά των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλοι πληθυσμοί) για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στη περιοχή, τις επιπτώσεις που  επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του (όπως είναι η γαστρονομία), με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη