16.4 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενημερωτικό διήμερο για το Ηφαίστειο, 19-20/10

Πρακτικές πληροφορίες για όσους πάρουν μέρος στην περιήγηση της Κυριακής

Share

Αφιερωμένο στο Ηφαίστειο θα είναι το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη.

Το Σάββατο 19/10 θα πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης η ετήσια φθινοπωρινή ενημερωτική εκδήλωση για το Ηφαίστειο με θέμα: Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους“. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 19:00, στο Μπελλώνειο, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Τα βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

– Ηφαιστειακά πετρώματα και κρασιά: Η περίπτωση της Σαντορίνης
Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Δρ. Ηφαιστειολογίας, ΙΓΜΕ, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ

– Μελετώντας το πεδίο ταχυτήτων στον Ελλαδικό χώρο με τη χρήση δικτύων μόνιμων σταθμών GNSS και το νέο GNSS δίκτυο παρακολούθησης της Σαντορίνης
Χρήστος Πικριδάς, Καθηγητής Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, μέλος Επιστ. Συμβουλίου ΙΜΠΗΣ

Το πρωί της Κυριακής 20/10 θα γίνει ανοιχτή περιήγηση με σκάφος στην καλντέρα και ξενάγηση στο Ηφαίστειο από τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ. Όσοι δήλωσαν συμμετοχή, θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

– Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Αθηνιού. Ώρα συνάντησης: 09:00. Σημείο σηνάντησης: θέση “Παλιά Προβλήτα”, στο μέσον του λιμανιού, όπου υφίσταται ο ανοιχτός χώρος αναμονής (θολωτό υπόστεγο). Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να είναι συνεπείς ως προς την ώρα συνάντησης, ώστε να αποφευχθεί καθυστέρηση της περιήγησης.

– Όσοι μεταβούν στον Αθηνιό με Ι.Χ. αυτοκίνητο θα πρέπει να σταθμεύσουν σε σημεία που να μην παρεμποδίζουν τη λειτουργία του λιμανιού και την κίνηση άλλων οχημάτων, ενώ προκειμένου να μετριασθεί ο αριθμός αυτοκινήτων που θα σταθμεύσουν στο λιμάνι, οι συμμετέχοντες παροτρύνονται να μοιραστούν τον διαθέσιμο χώρο του οχήματός τους και με άλλους.

– Όσοι έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν χρήση των πούλμαν της ΓΕΩΘΗΡΑ για τη μετάβαση στο λιμάνι θα πρέπει να βρίσκονται στις 08:00 στο Λύκειο των Φηρών.

– Στον Αθηνιό θα είναι δύο σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων για να παραλάβουν τους συμμετέχοντες. Η περιήγηση θα ξεκινήσει με μετάβαση των σκαφών στη Νέα Καμένη όπου θα ακολουθήσει ξενάγηση από το επιστημονικό προσωπικό του Ι.Μ.Π.Η.Σ. Στη συνέχεια τα σκάφη θα αναχωρήσουν από τη Νέα Καμένη και θα πλεύσουν κοντά στα πρανή της καλντέρας με κατεύθυνση βόρεια προς Οία και Ημεροβίγλι. Σε αυτό το διάστημα οι επιστήμονες του Ι.Μ.Π.Η.Σ. θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό και τη γεωλογική δομή της καλδέρας.

– Η επιστροφή στο λιμάνι του Αθηνιού θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 14:00.

– Συστήνεται οι συμμετέχοντες να φορούν κατάλληλο ρουχισμό, ανάλογο των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν την Κυριακή, καθώς και να είναι εξολισμένοι με αθλητικά παπούτσια, καπέλο και αντηλιακή προστασία.

– Οπωσδήποτε οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρκετό πόσιμο νερό και ίσως κάποιο πρόχειρο γεύμα.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη