20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Ενισχύονται τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Share

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο, υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους στην Ελβετία, νέοι περιορισμοί στην Ιταλία. Είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που σταδιακά σκληραίνουν στην Ευρώπη, στην προσπάθεια των κρατών να περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι στη Γηραιά Ήπειρο και έχουν μολυνθεί 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης αυτής, η Ευρώπη βασίζεται σε ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την επιτυχία του οποίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε “κρίσιμη”. Από την πλευρά της η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός τον περασμένο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ της το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 4,9%.

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Με περισσότερους από 8.000 νεκρούς μέσα σε επτά ημέρες, η Ευρώπη ανακοίνωσε τον βαρύτερο εβδομαδιαίο απολογισμό της από τα μέσα Μαΐου.

Στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυκτα ως τις 05:00 από σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19. Μέχρι πρότινος το μέτρο αφορούσε μόνο τα καφέ των Βρυξελλών και θα διαρκούσε ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε σχεδόν 192.000 κρούσματα Covid-19 και 10.327 θανάτους, καθιστώντας την ως την ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Στην Ιταλία, όπου για πρώτη φορά την Παρασκευή τα νέα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασα τις 10.000, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από σήμερα για μπαρ και εστιατόρια, ενώ πλέον απαγορεύονται οι γιορτές και τα τοπικά πανηγύρια, όπως και τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα. Επεκτείνεται επίσης και η τηλεργασία.

Τα εστιατόρια στην Ιταλία θα πρέπει να αναφέρουν τη χωρητικότητά τους, να κλείνουν το αργότερο τα μεσάνυκτα και να επιτρέπουν έως έξι άτομα ανά τραπέζι. Τα μπαρ θα κλείνουν στις 18:00, αν δεν έχουν θέσεις καθήμενων. Το 75% των δημοσίων υπαλλήλων θα εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση συστήνει έντονα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο.

“Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα για να αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown το οποίο θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία”, τόνισε ο Κόντε.

Στην Ελβετία, η οποία είχε γλιτώσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων Covid-19 και πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ και τους σταθμούς των τρένων. Παράλληλα έχουν περιοριστεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συστήνεται η τηλεργασία.

Με 1.822 νεκρούς για 8,6 εκατομμύρια κατοίκους η Ελβετία είναι η χώρα της Ευρώπης όπου η ασθένεια εξελίχθηκε πιο γρήγορα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Τσεχία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 500 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό έξω από την Πράγα.

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, το μεγάλο εθνικό στάδιο θα μετατραπεί εν μέρει σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19.

Εκτός Ευρώπης
Αλλού στον κόσμο, οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Η Σαουδική Αραβία άνοιξε χθες Κυριακή για τους πιστούς τον ιερότερο χώρο του Ισλάμ, έπειτα από επτά μήνες, και αύξησε σε 15.000 ημερησίως τον αριθμό των προσκυνητών που μπορούν να επισκεφθούν τη Μέκκα.

Στο Ισραήλ βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, εθνικά πάρκα, παραλίες και επιχειρήσεις που δεν δέχονται κοινό άνοιξαν και πάλι. Οι 9 εκατ. Ισραηλινοί θα μπορούν πλέον να μετακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.

Την άνοιξη το Ισραήλ είχε άρει γρήγορα το πρώτο lockdown, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Όμως τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως. Συνολικά οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 302.800 μολύνσεις Covid-19 και σχεδόν 2.200 θανάτους.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (219.674). Ακολουθούν η Ινδία και η Βραζιλία με 114.610 νεκρούς και 153.905 νεκρούς αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη