Εντατικοί έλεγχοι για κροτίδες και βεγγαλικά – Συστάσεις από την Αστυνομία

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εν όψει Πάσχα, η εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, με στοχευμένους ελέγχους από όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, εμπορίας και χρήσης βεγγαλικών-κροτίδων.

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί του ΑΤ Λέρου συνέλαβαν χθες (22/4/2019) έναν 51χρονο ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων, καθώς και ειδών πυροτεχνίας με σκοπό τη διάθεση-πώληση. Συγκεκριμένα, σε χώρους ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: 143 τυποποιημένες κροτίδες, 69 πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα, φιτίλι 90 εκατοστών, τμήματα αρχαίων αμφορέων, τα οποία εκτιμάται ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας “Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς” και θα σταλούν σε αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει πως κατά την περίοδο του Πάσχα, κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, συνάνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρότι αυτό απαγορεύεται από τον νόμο. Ας θυμηθούμε τον πολύ σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων τουριστών το 2014 στη Σαντορίνη, από έκρηξη βαρελότου το βράδυ της Ανάστασης στην Οία!

Στο πλαίσιο της πρόληψης τέτοιου είδους ατυχημάτων, η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει τον κίνδυνο και επαναλαμβάνει στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα παρακάτω:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου θα συνεχιστούν αμείωτα, καθ’ όλη την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, στοχεύοντας στην αποτροπή της παράνομης κατοχής και εμπορίας κροτίδων – βεγγαλικών, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων σε βάρος χρηστών, αλλά και ανυποψίαστων πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here