S. Bernstein: Έντονο το ενδιαφέρον μεταξύ κινηματογραφιστών στο Los Angeles για ταινίες στην Ελλάδα

Στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει την τελευταία διετία η Ελλάδα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση μεγάλων, διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά και στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου ώστε να γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα, αναφέρθηκε ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας Steven Bernstein, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στη Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο.

Ο κ. Bernstein, βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο νησί των Δωδεκανήσων, με αφορμή την επικείμενη διάλεξη που θα δώσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα “How to tell stories in cinema and change your life and change Greece”, την ερχόμενη Δευτέρα 11/6.

Ο κος Χατζημάρκος για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Steven Bernstein για την αγάπη και την προτίμησή του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο, αφού η Σύρος είναι το νησί που έχει επιλέξει ο Αμερικανός κινηματογραφιστής, για να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιό του, το οποίο περιλαμβάνει σχολή κινηματογράφου και δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο. Τα σχέδιά του βρήκαν άμεση και αμέριστη υποστήριξη, τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, οι οποίοι γνωρίζουν τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κινηματογράφος στην προβολή και την προώθηση των νησιών και της χώρας, με προφανή τα πολλαπλά οφέλη σε οικονομικό επίπεδο και σε θέσεις εργασίας.

Στην ισχυρή υποστήριξη που βρήκε από την Περιφερειακή Αρχή έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Bernstein, αφού για πρώτη φορά, όπως τόνισε, ένα όνειρο του ιδίου, εδώ και 40 χρόνια, να γίνει η Ελλάδα τόπος γυρισμάτων διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, βρήκε πρόσφορο έδαφος για την πραγμάτωσή του. Ειδικότερα ανέφερε την συμβολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου στις επαφές που έγιναν με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt. Σημείωσε επίσης ότι καίριας σημασία ήταν η συμβολή της Περιφερειακής Αρχής, για να διαθέτει σήμερα η Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο (νόμος ν.4487) που προβλέπει την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, μέσω της παροχής επενδυτικών κινήτρων, εναρμονίζοντας για πρώτη φορά την ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Ο κ. Bernstein τόνισε ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και η χώρα στο σύνολό της, αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό κινηματογραφικό πλατό, με “γωνίες” που μπορούν να καλύψουν μεγάλο εύρος κινηματογραφικών παραγωγών και ο στόχος του είναι αυτό το φυσικό στούντιο να μπορέσει να αξιοποιηθεί, σημειώνοντας μάλιστα το έντονο ενδιαφέρον  που υπάρχει μεταξύ των κινηματογραφιστών στο Los Angeles, να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις που θα λειτουργούν ως κίνητρα.

Τέτοιες προϋποθέσεις είναι το φιλικό φορολογικό περιβάλλον, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού πάνω σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές και η δημιουργία στούντιο και κινηματογραφικών υποδομών. Η μεν πρώτη προϋπόθεση, άπτεται της κυβερνητικής βούλησης, όσο για τις άλλες δύο προϋποθέσεις, ο ίδιος ο Steven Bernstein ξεκινά από την Σύρο με την ίδρυση Σχολή Κινηματογράφου και τη δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο. Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα για να διδάξουν μεγάλα ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλυγουντ όπως οι βραβευμένοι με Όσκαρ καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογραφικών παραγωγών, Charles Lee και Martin Meunier, εκ των πρωτοπόρων στην τεχνική του animation.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα οφέλη από την επενδυτική πρόταση του Steven Bernstein και των Αμερικανών επενδυτών, θα είναι τεράστια όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, με βάση και τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τον κινηματογραφικό τουρισμό διεθνώς. Σύμφωνα με το Tourism Competitive Intelligence, το 2012, 40 εκατομμύρια τουρίστες επέλεξαν τον προορισμό των διακοπών τους επειδή τον είδαν σε κάποια κινηματογραφική ταινία. Συνεπώς, η προβολή που επιτυγχάνεται για ένα προορισμό μέσω του κινηματογράφου είναι τεράστια και με μεγάλη διάρκεια στον χρόνο. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως ιδανικό φυσικό σκηνικό, έχουν όλα τα προσόντα για να βρεθούν πολύ ψηλά στη λίστα των περιζήτητων κινηματογραφικών προορισμών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here