Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου Θήρας

Διαχείριση απορριμμάτων - Νέο λιμάνι - Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Τρία μείζονα θέματα σε στασιμότητα

Την πρώτη του συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ της Σαντορίνης παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 19/3 από το γραφείο του, ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, κατά την οποία αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν τη νέα δημοτική αρχή από την έναρξη της θητείας της στις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Τόσο η εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου όσο και οι απαντήσεις του σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών μέσων κάλυψαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τη Σαντορίνη.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Συνοψίζουμε παρακάτω τα σημαντικότερα:

Απορρίμματα
Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτή έχει δύο σκέλη: την ενδιάμεση λύση, που είναι αρμοδιότητας του Δήμου και την οριστική λύση για την οποία είναι αρμόδιος ο ΦΟΔΣΑ. Για την ενδιάμεση λύση και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ βρισκόμαστε ακόμα στην αφετηρία, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί το έργο, παρότι προβλεπόταν από τροπολογία προ ενός έτους. Ο χρόνος που απαιτείται από την εξασφάλιση του χώρου και την έναρξη των μελετών είναι περίπου ένας χρόνος. Υπήρχε προθεσμία ως τις 9/2 για τη δημοπράτηση όλων των ενταγμένων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Α. Τρίτης, αλλιώς θα απεντάσσονταν. Ζητήθηκε παράταση του χρόνου που όμως είναι δύσκολο να δοθεί όταν αφορά σε γενικό κανόνα για όλα τα έργα του προγράμματος. Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού, που όμως έχει πρακτικές δυσκολίες και συνολικά κρίνεται ως ασύμφορη λύση και λιγότερο αποδοτική σε σχέση με την τοπική ενδιάμεση λύση. Έγινε επίσης γνωστό πως η ΑΓΕΤ έχει καταθέσει αγωγή και ζητά 10 εκατ. ευρώ από τον Δήμο γιατί η περιουσία της απομειώνεται από τη διαρκή λειτουργία, από τη συνέχιση της λειτουργίας και την επέκταση του ΧΑΔΑ.

Για την οριστική λύση που δρομολογείται από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου μέσω ΣΔΙΤ, η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους τέσσερις συμμετέχοντες στον διαγωνισμό κατ’ εκτίμηση του Περιφερειάρχη θα είναι σε εξέλιξη μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ η οριστική λύση δε θα δοθεί πριν το τέλος του 2027. Τον χώρο για την οριστική λύση θα τον αναζητήσει ο ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με τον ανάδοχο.

Στο μεταξύ, η εικόνα του ΧΑΔΑ έχει συμμορφωθεί, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το ύψος που έχει πάρει. Όσο πάντως συνεχίζει να λειτουργεί ο ΧΑΔΑ, τόσο θα αλλάζει το ανάγλυφο της περιοχής και θα χρειάζονται νέες μελέτες.

Ως προς την αποκομιδή των απορριμμάτων, υπήρξε συνεννόηση με τον υπεύθυνο της εργολαβίας για τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες τη φετινή τουριστική περίοδο.

© Atlantea

Διαχείριση κρουαζιέρας/Berth Allocation System/Υπερτουρισμός
Κατά τη φετινή περίοδο κρουαζιέρας αναμένονται 63 πολύ δύσκολες ημέρες, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 8.000/ημέρα, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή ζήτησε να αλλάξουν οι ρυθμίσεις του συστήματος διαχείρισης ροών κρουαζιέρας. Οι φορείς κρουαζιέρας είναι θετικοί στο να επανέλθει το ημερήσιο όριο των 8.000 επισκεπτών για τον προγραμματισμό των επόμενων ετών.

Έχει ζητήσει από την προηγούμενη θητεία του τη δυνατότητα επιβολής τέλους ανά επισκέπτη κρουαζιέρας, ώστε και να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου και να ανακοπεί η ροή κρουαζιέρας.

Η ζημιά στη Σαντορίνη και τις τουριστικές κρατήσεις δε γίνεται από τις αναφορές περί υπερτουρισμού αλλά από τους μη ικανοποιημένους επισκέπτες. Η ποιότητα του τουρισμού έχει αλλάξει.

Νέο λιμάνι
Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η μελέτη του νέου λιμανιού, αφού μετά την πόντιση του καλωδίου της ΔΕΗ και εν αναμονή πόντισης δεύτερου καλωδίου, το λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί βορειότερα του Γιαλού Καρτεράδου, αντί του Μονολίθου που είχε αρχικά προκριθεί. Πρέπει επίσης να προσδιορισθεί και το θέμα της οδοποιίας στην περιοχή, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η μελέτη του λιμανιού. Σε ερώτηση για τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, ο Δήμαρχος εξέφρασε την εμπειρική του εκτίμηση με βάση την ελληνική πραγματικότητα ότι σε κανένα καινούργιο λιμάνι δε δένει πλοίο αν δεν περάσουν 14 χρόνια από την έναρξη της μελέτης.

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας – Στρατηγικές επενδύσεις
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Αναμένεται το ΦΕΚ που θα ορίζει -μεταξύ άλλων- και τους δείκτες με τους οποίους θα συντάσσονται οι Μελέτες Φέρουσας Ικανότητας. Για το θέμα των στρατηγικών επενδύσεων στη Σαντορίνη δεν υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση για το αν προτίθεται να τις σταματήσει.

Νέο Δημαρχείο
Ο χώρος για το νέο Δημαρχείο θα προκύψει από εισφορά γης μετά από σχετικές πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης των Φηρών.

Υποστελέχωση υπηρεσιών
Είμαστε εν αναμονή τυχόν μέτρων που θα λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Προσπάθεια ενοικίασης ξενοδοχείου για διαμονή προσωπικού σωμάτων ασφαλείας
Με την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση ενός σχολάζοντος ξενοδοχείου, δίνοντας λύση στο θέμα της στέγασης του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας το καλοκαίρι, ενώ θα φιλοξενούνται προσωρινά το φθινόπωρο και εκπαιδευτικοί μέχρι να βρουν σπίτι.

Έλλειψη σχολικής στέγης
Μείζον θέμα για το οποίο ετοιμάζονται μελέτες για νέες σχολικές μονάδες, ενώ θα γίνουν και προσκλήσεις για μίσθωση ακινήτων. Σχετίζεται και με το θέμα της περιουσίας του Δήμου, καθώς είναι σε εξέλιξη το κτηματολόγιο. Με αυτό ασχολούνται δύο αντιδήμαρχοι, αλλά μόνο ένας υπάλληλος του Δήμου, λόγω υποστελέχωσης.

Αυθαίρετη δόμηση – Έλεγχοι
Χρειάζεται η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και το κράτος να στελεχώσει υπηρεσίες. Η Πολεοδομία να μην εκδίδει άδειες τις οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να ανακαλέσει, αλλά και το κράτος να μην “κλείνει το μάτι” σε αυτούς που θέλουν να κάνουν αυθαιρεσία, με νόμους για τακτοποίηση αυθαιρεσιών.

Έλεγχοι σε ΝΠΔΔ
Με τα πρώτα στοιχεία από τη ΔΕΥΑΘ φαίνεται ότι βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πιο απτά δεδομένα. Έλεγχοι γίνονται και από τα Διοικητικά Συμβούλια των άλλων ΝΠΔΔ του Δήμου και αν χρειαστεί θα υπάρχει επιπλέον έλεγχος δαπανών προς ορισμένα πρόσωπα.

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Ίδρυμα Συρίγου
Για την περιουσία που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Συρίγου έχει ζητηθεί ενημέρωση και θα υπάρχουν εξελίξεις εν καιρώ.

Αδέσποτα
Ο Δήμος είναι σε διαδικασία εξεύρεσης χώρου μακριά από σπίτια για καταφύγιο. Κατά τα άλλα εδώ και χρόνια γίνονται δαπάνες για στείρωση, εμβολιασμούς και τροφή των αδέσποτων, σε συνεργασία με τα ιδιωτικά καταφύγια.

Νέο γεωλογικό μουσείο
Είμαστε προ της ανάθεσης μουσειολογικής μελέτης για την μετατροπή δημοτικού ακινήτου στην Έξω Γωνιά σε γεωλογικό μουσείο. Για τη δημιουργία του μουσείου υπάρχει άμεση συνεργασία και με το ΙΜΠΗΣ. Το μουσείο θα λειτουργήσει μέσα στην τρέχουσα θητεία της δημοτικής αρχής.

Το βίντεο όλης της συνέντευξης Τύπου είναι διαθέσιμο παρακάτω:

 

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη