Την ανάγκη να ενταχθούν και οι συνεταιριστικές οινοποιητικές επιχειρήσεις στους πληττόμενους από την πανδημία ΚΑΔ υπογραμμίζει με επείγουσα επιστολή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμός Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκος Καφούρος υπογραμμίζει. Χωρίς τα ανάλογα μέτρα προστασίας, η ΕΣΘΠ θα αναγκαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενούς της αλλά και την καλλιέργεια αμπελιών, φάβας και τομάτας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Κύριοι Yπουργοί,

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας περιγράψω την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο οινοποιητικός κλάδος εξαιτίας της πανδημίας, αντιλαμβάνομαι ότι το γνωρίζετε πολύ καλά.

Παρότι λοιπόν λάβατε μέτρα προστασίας για τις πληττόμενες οινοποιητικές επιχειρήσεις, φαίνεται ότι με τους ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας που ορίσατε, αυτά περιορίστηκαν στις αμιγώς ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις, αφήνοντας εκτός τις συνεταιριστικές οινοποιητικές, που έχουν ένα ευρύτερο αντικείμενο.

Όμως ένας κύριος ΚΑΔ δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την οικονομική εικόνα μιας επιχείρησης. Το 95% του τζίρου μας προέρχεται από την εμπορία και διάθεση οίνου, παλεύοντας ταυτόχρονα να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδοσιακές καλλιέργειες φάβας και τομάτας με οικονομική ζημιά.

Έχουμε ζητήσει από εσάς άμεσα, αλλά και μέσα από τα συλλογικά όργανα (ΚΕΟΣΟΕ), να διευρυνθούν οι ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που πραγματικά πλήττονται και δεν συμπεριλαμβάνονται μέχρι στιγμής, στην περίπτωσή τη δική μας τον ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας: 0163 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, χωρίς ωστόσο να εισακουστούμε.

Κύριοι Υπουργοί,

προκειμένου να κρατήσουμε το συνεταιρισμό μας ζωντανό, ζητούμε την άμεση υπαγωγή του ανωτέρω ΚΑΔ στον κατάλογο με τις πληττόμενες δραστηριότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι η Ένωσή μας θα αναγκασθεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 71 εργαζόμενους της ΕΣΘΠ αλλά και για την παραγωγή σταφυλιών του νησιού, που αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε σε ποσοστό τουλάχιστον 40% και σε περιόδους κρίσης άνω του 60%.

Με αγωνία,

Μάρκος Καφούρος
Πρόεδρος ΕΣΘΠ

Διαφήμιση

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here