20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σ. Τσιόδρας: Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία – Μεγάλο λάθος ο εφησυχασμός

Share

Στα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε σήμερα (4/3) κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε “γιατί αν συμβεί αυτό, ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα”. Όπως είπε ο κος Τσιόδας, βλέπει την πορεία της επιδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας πως υπάρχουν “μικρά, αισιόδοξα μηνύματα, μια βραδεία αύξηση, ίσως αργότερα να έχουμε και μείωση, αλλά αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς”, προσθέτοντας πως μπορούμε να χαρούμε αλλά να θυμόμαστε και ότι γρήγορα μπορούμε να φθάσουμε στο άλλο άκρο, συστήνοντας την πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων.

“Δεν θα μείνουμε για πάντα κλειδωμένοι μέσα. Αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουμε κάθε μέρα σώζουν ζωές”, είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όταν τα στοιχεία είναι εμπεριστατωμένα και μας δείχνουν ότι είναι κάτι που θα μπορούμε να το κάνουμε.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 99 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1.613, από τα οποία τα 335 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 563 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 92, από τους οποίους 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 70% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 59. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, 49 από αυτούς ήταν άνδρες και 10 γυναίκες. Οι 11 ασθενείς που βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη και αρκετοί υποκείμενα νοσήματα.

Στο σημείο αυτό ο κος Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αλλά και το κέντρο επιχειρήσεων του Κέντρου για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους στη μάχη για τον κορονοϊό 24 ώρες το 24ωρο. Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στους γιατρούς των ΜΕΘ, οι οποίοι όπως είπε προσφέρουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς. “Εξακολουθούμε να βλέπουμε και τα δύσκολα περιστατικά, να γίνονται καλά και να επιστρέφουν σπίτι τους” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “όσο η επιδημία μένει σε βραδεία πορεία θα τους δίνουμε χώρο να κάνουν καλά τη δουλειά τους”.

Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου από Κινέζους επιστήμονες, το οποίο γεννά ελπίδες στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Όπως είπε, το φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και σε αυτή την περίπτωση εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα ζώα συντροφιάς και πιο συγκεκριμένα στις γάτες, για τις οποίες υπήρχαν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστήριζαν ότι μολύνονται από τον ιό και διερευνάται η πιθανότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο. “Μια υπό δημοσιεύσει μελέτη λέει ότι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με ήπια λοίμωξη από τον ιό, όχι όμως τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, το γουρούνια και οι πάπιες. Νομίζω ότι όσοι έχουν γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς ακόμη και αυτός ο πειραματικός τρόπος μόλυνσής τους δεν φαίνεται να σχετίζεται με την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο”. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα στοιχεία να οδηγούν σε εγκατάλειψη των κατοικίδιων, γιατί με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιον σοβαρό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα της κίνησης των πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και του Βόλου που θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο και τη Δευτέρα αντίστοιχα και για 14 μέρες.

Σε ό,τι αφορά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” που ελλιμενίστηκε χθες στον Πειραιά, σήμερα γίνεται η μεταφορά των επιβατών που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό σε ξενοδοχεία, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Εκτός των δύο κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, οι περισσότεροι από τους 119 που βρέθηκαν θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί και όλοι θα παραμείνουν σε καραντίνα εντός του πλοίου.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί κοινό στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό και τον κάθε πολίτη γιατί σε αυτή τη μάχη ο καθένας έχει τον ρόλο του και απαιτείται η αγαστή συνεργασία όλων για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών το αντιλαμβάνεται αυτό και το αποδεικνύει με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. “Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι έχουμε και στόχο και σχέδιο. Ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, αυτό τον πόλεμο, να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και το σχέδιο για να πετύχουμε τον στόχο είναι ένα: παραμένουμε σπίτι”, τόνισε ο υφυπουργός. Είπε ότι αν παραμείνουμε συνεπείς στο στόχο δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω μέτρα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και βεβαίως σε καθημερινή βάση αξιολογούνται.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη