Σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου θα φέρει η τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “Για την τροποποίηση του ν. 4551/2018 αναφορικά με την επέκταση της χορήγησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε περισσότερους δικαιούχους”.

Όπως ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αν. Υπουργός Ναυτιλίας κος Νεκτάριος Σαντορινιός, το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα μέτρο ζωντανό και χρηστικό για τους νησιώτες μας. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται έχουν μόνο στόχο τη συνεχή και ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας και έχουν συνοπτικά ως εξής:

  • Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα αεροπορικά εισιτήρια

Οι αρνητικές πτυχές της Νησιωτικότητας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των επιβατών από και προς τα νησιά, αντιμετωπίζονται με την παρούσα τροπολογία, όπου προστίθεται στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες των νησιωτών και η αεροπορική μεταφορά, ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας. Η επιδότηση, όπως ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός, θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει. “Επιδοτούμε τους νησιώτες μας για να έχουν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν επιδοτούμε τις αεροπορικές ή τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές εταιρείες” τόνισε ο Αν. Υπουργός.

  • Επέκταση των δικαιούχων σε ειδικές κατηγορίες

Όπως διαπιστώθηκε κατά την πορεία της εφαρμογής του μέτρου, υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες που έχουν ανάγκη της επιδότησης αυτής. Προστίθενται λοιπόν ορισμένοι ακόμη δικαιούχοι του μέτρου, όπως τα μέλη ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στα νησιά, αλλά και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν σε νησιά, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα για το έργο που επιτελούν. Tο μέτρο ισχύει ήδη για τους αναπληρωτές καθηγητές και τους επικουρικούς γιατρούς. Έχει κριθεί επίσης απαραίτητο και έχει ήδη υλοποιήσει, να επιδοτηθεί η κλίνη για τις αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 μιλίων.

  • Επιχειρήσεις της Κρήτης

Μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν στην Βουλή αλλά και διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα επιμελητήρια της Κρήτης, εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης για τη μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, διότι διαπιστώθηκε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Για τον λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπονεί μελέτη μετά από οδηγία της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων της Κρήτης και με βάση τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθεί η ένταξη τους με αντίστοιχη ΚΥΑ.

  • Επιδότηση για τα καύσιμα

Η ΚΥΑ για την επιδότηση των πρατηριούχων καυσίμων που βρίσκονται στα νησιά, έχει εκδοθεί και έχει πάρει ΦΕΚ. Τα πρατήρια βενζίνης θα επιδοτούνται μέχρι και με 19,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολύ πριν το Πάσχα σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής. Παρατείνεται δε, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα καύσιμα για έξι επιπλέον μήνες, διότι δε ήταν εφικτό να έχουμε αρκετά στοιχεία για τα αποτελέσματα του μέτρου κατά την τουριστική περίοδο.

  • Δημιουργείται ένα μέτρο χρηστικό για τους νησιώτες

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια, 9.500 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, το μεταφορικό κόστος των προϊόντων των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 43%. Το ΜΙ είναι ένας θεσμός, ένα μέτρο ζωντανό, που έχει αγκαλιαστεί από του νησιώτες και τις νησιωτικές επιχειρήσεις και έχει φέρει αλλά θα φέρει και στο άμεσο μέλλον, σημαντική βελτίωση στον τρόπο ζωής και στο κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Με τις συνεχείς βελτιώσεις που γίνονται, δημιουργείται ένα μέτρο χρηστικό για τους νησιώτες. “Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις αλλαγές που θα χρειαστεί, γιατί ο μόνος στόχος μας είναι η ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας” κατέληξε ο Ν. Σαντορινιός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here