Επιπλέον εξηγήσεις του Δήμου για το θέμα της Βλυχάδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας δεν ασχολείται πρώτη φορά με το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Βλυχάδας. Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά γνωμοδοτούσε αρνητικά. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία καθώς καταδεικνύει σταθερή θέση και άποψη των εκπροσώπων της Τοπικής Κοινωνίας τόσο για τον τρόπο ανάπτυξης όσο και για την συγκεκριμένη περιοχή.

Το Δημοτικό λοιπόν Συμβούλιο με τις αποφάσεις του απέρριπτε την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή. Την πρώτη Καποδιστριακή περίοδο με την 24/2002 απόφασή του, ζητούσε καθ’ υπερβολήν ίσως την οριοθέτηση ζώνης προστασίας στην περιοχή 1.000 μέτρων από τον αιγιαλό για την περιοχή της Βλυχάδας και τούτο γιατί η περιοχή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Στην ίδια απόφαση γνωμοδοτούσε αρνητικά για την υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας “Επιχειρήσεις Σαντορίνης Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Τουριστική Εταιρεία”.

Με την 176/2003 απέρριπτε πάλι τη ΜΠΕ για την ίδια περιοχή και την ίδια επιχείρηση.

Για τον ίδιο λόγο το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε και πάλι να υπάρχει ζώνη προστασίας. Το φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε είναι ικανό να μιλήσει.

 

 

 

Το κεφάλαιο ανάπτυξη μπορεί να έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας αλλά πρέπει να δούμε αυτό το κεφάλαιο από την πλευρά που θα το έβλεπε ένας εξειδικευμένος μελετητής.

Το έτος 2000 οι Περιφέρειες της Ελλάδας διέθεσαν χρήματα για να συνταχθούν τα Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα τα οποία αποτέλεσαν την έρευνα για τον προσανατολισμό κάθε Δήμου ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Η μελέτη αυτή έχει ενδιαφέρον αφού θεωρεί από τότε ότι η περιοχή του Δήμου είναι κορεσμένη και η συγκεκριμένη περιοχή χρειάζεται προστασία.

Ο Δήμος το έτος 2001 ανέθεσε μία μελέτη με τίτλο “Ολοκληρωμένη Υπαίθρια και Αστική Παρέμβαση” η οποία ήταν ένα εξαιρετικό Master Plan για το Δήμο Θήρας.

Το 2004 και 2005 το Πανεπιστήμιο του Cincinnati εκλήθη στην Σαντορίνη για να συντάξει μελέτη Οικονομικής Ανάπτυξης. Θεώρησε τη Σαντορίνη κορεσμένη περιοχή και πρότεινε εκτός των άλλων την προστασία της περιοχής της Βλυχάδας γιατί αποτελεί ἐνα θαυμάσιο τοπίο και ἐνα ευαίσθητο οικοσύστημα.

Τρεις μελετητικές ομάδες με το ίδιο αντικείμενο μελέτης προτείνουν τις ίδιες κατευθύνσεις. Ποιος άραγε, ειδικότερος χωρίς να έχει μελετήσει προτείνει άλλους τρόπους ανάπτυξης;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τουρισμός πρέπει να γίνεται μοχλός αειφόρου ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα αν επέλθει ο κορεσμός και πληγούν τα πλεονεκτήματα της προσέλκυσης των επισκεπτών.

 Η παρούσα Δημοτική Αρχή αισθάνεται βαριά την ευθύνη της ασφαλούς πορείας του τόπου στο μέλλον. Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και η αποδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας θα γίνουν πάρθιο βέλος που θα τραυματίσει θανάσιμα τον τόπο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη