Σαντορίνη: Επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για το μεγάλο έργο της αφαλάτωσης

Εργοστάσιο αφαλάτωσης ΣαντορίνηΜε επιπλέον ποσό άνω των 7 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το νέο έργο αφαλάτωσης στη Σαντορίνη. Μετά από προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΥΑΘ, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ εγκρίθηκε η τροποποίηση, της αρχικά ενταγμένης πράξης του έργου με τίτλο: “Εγκατάσταση Αφαλάτωσης-Θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας” με την προσθήκη τεσσάρων νέων υποέργων, διασφαλίζοντας επιπλέον χρηματοδότηση για την άμεση εκτέλεση της επέκτασης της υπό κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης Αγίας Παρασκευής με δυναμικότητα παραγωγής από 5.000 σε 10.000 κυβικά πόσιμου νερού ημερησίως.

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν:

  • Την εγκατάσταση νέας τρίτης γραμμής αφαλάτωσης δυναμικότητας παραγωγής 2.500 m³/ημέρα εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων
  • Την εγκατάσταση, σε γειτνιάζον οικόπεδο, τέταρτης γραμμής επεξεργασίας δυναμικότητας επίσης 2.500 m³/ημέρα εντός νέου κτιρίου αφαλάτωσης το οποίο θα περιλαμβάνει δύο νέες δεξαμενές και αντλιοστάσιο στο υπόγειο του και επιπλέον βοηθητικού χώρους στο ισόγειο του για την αποθήκευση αναλώσιμων και την επισκευή – συντήρηση του Η/Μ εξοπλισμού.
  • Την κατασκευή όλων των επιπλέον έργων υδροληψίας θαλασσινού νερού, διάθεσης άλμης, υποσταθμού, Η/Ζ και λοιπού συνοδού εξοπλισμού για την λειτουργία του νέου έργου με συνολική δυναμικότητα ίση με 10.000 m³/ημέρα.
  • Τη 12μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου.
  • Την απόκτηση γης (δύο οικόπεδα) για τα έργα επέκτασης και για το νέο φρεάτιο φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού της άλμης.
  • Την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης της ΔΕΥΑΘ.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχει δημιουργήσει υπερβολικά αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης νερού. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΘ, από το 2012 έως το 2018 έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση ύδατος, με αποκορύφωμα τη θερινή περίοδο του 2018 έναντι του 2017, όπου οι καταγεγραμμένες καταναλώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, δημιουργώντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Εργοστάσιο αφαλάτωσης Σαντορίνη

Το συνολικό έργο θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό των οικισμών Καμαρίου, Επισκοπής Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης, Μεγαλοχωρίου, Μεσαριάς, Βόθωνα, Μονόλιθου και Αγίας Παρασκευής. Το νέο έργο αφαλάτωσης, όπως αναφέρει η ΔΕΥΑΘ, αποτελεί ένα έργο πνοής, την καρδιά των δικτύων ύδρευσής της, η οποία θα τροφοδοτεί αδιάκοπα με αφαλατωμένο πόσιμο νερό τους κατοίκους του νησιού.

“Επιτρέψτε μου και ως κάτοικος του νησιού μαζί με εσάς, όλους τους συμπολίτες μου, να υπερηφανευτώ και εγώ για αυτό το τόσο σπουδαίο έργο που καταφέραμε να εντάξουμε  στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ως νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΘ. Το έργο της αφαλάτωσης δίνει ζωή στους κατοίκους των περιοχών αυτών, όπου σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι μια πραγματικότητα. Δίνει ζωή γιατί χωρίς κόστος για τους ίδιους, θα έχουν νερό για τις ανάγκες των νοικοκυριών τους και αυτό ήταν ένα πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπιζόταν με τη δέουσα προσοχή” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ Μανόλης Ορφανός.

Επιπλέον η ΔΕΥΑΘ έχει δρομολογήσει νέα έργα διασύνδεσης των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης, προκειμένου οι νέες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης να μπορούν σε περίπτωση ανάγκης να καλύψουν και άλλους οικισμούς της Σαντορίνης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη