26 C
Santorini
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του IAVCEI στη Σαντορίνη

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "Cities on Volcanoes 11"

Πρωτοσέλιδα

Στο πλαίσιο της πρόσφατης τετραήμερης εκδρομής στη Σαντορίνη των συνέδρων που συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο “Cities on Volcanoes 11”, που πραγματοποιήθηκε στις 12-17/6 στην Κρήτη, ο Δήμαρχος Θήρας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της διεθνούς ηφαιστειολογικής κοινότητας “International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior-IAVCEI” Dr. Roberto Sulpizio και το μέλος της επιτροπής των “Cities on Volcanoes” Dr. Graham Leonard και να συζητήσουν θέματα διαχείρισης ηφαιστειακού κινδύνου.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Θήρας, αναφέρονται τα παρακάτω:

“Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδρομή των συνέδρων, που συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο “Cities on Volcanoes 11”, στη Σαντορίνη, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου, με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και της ΓΕΩΘΗΡΑ.

Το Διεθνές Συνέδριο “Cities on Volcanoes 11” πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από τη διεθνή ηφαιστειολογική κοινότητα “International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior-IAVCEI”, από 50 ερευνητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών Ινστιτούτων και Ινστιτούτων Παρακολούθησης ηφαιστείων ολόκληρου του πλανήτη.

Διαφήμιση

Οι συμμετέχοντες σύνεδροι, στην εκδρομή της Σαντορίνης, εντυπωσιάστηκαν από τη γεωλογική μοναδικότητα του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης. Οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, γνωρίζοντας από κοντά τον σπουδαίο πολιτισμό του νησιού μας.

Κατά την διάρκεια της εκδρομής τους επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, “Δ. Νομικός” και απόλαυσαν τοπικά προϊόντα, γνωρίζοντας ότι η παραγωγή του τόπου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωλογία.

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για τη γεωλογική ιστορία των ηφαιστείων στον φιλόξενο χώρο της Εστίας Πύργου.

Ο Γενικός Γραμματέας του IAVCEI, Dr. Roberto Sulpizio (Ιταλία) και το μέλος της επιτροπής των “Cities on Volcanoes” Dr. Graham Leonard και κύριος ερευνητής του GNS στη Νέα Ζηλανδία, συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και άμισθη σύμβουλο του Δημάρχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, συναντήθηκαν στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα.

Ο Δήμαρχος Θήρας τους ανέπτυξε το σχέδιο “ΤΑΛΩΣ” καθώς και τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία εκτελούνται στο νησί, ταυτόχρονα με τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρησιακού κέντρου στα Φηρά.

Ο Dr. Roberto Sulpizio και ο Dr. Graham Leonard, έχοντας εμπεριστατωμένη γνώση και εμπειρία σε θέματα διαχείρισης ηφαιστειακού κινδύνου, αντάλλαξαν απόψεις με τον Δήμαρχο Θήρας, που αφορούν τη διαχείριση επιχειρησιακής άσκησης εκκένωσης της Νέας Καμένης, την οργάνωση συνεδρίου με όλους τους κρατικούς εμπλεκόμενους φορείς και τους επιστήμονες, την εκπαίδευση των μαθητών του νησιού, αλλά και τη σωστή ενημέρωση των κατοίκων, τη διασφάλιση κατάλληλων υποδομών στο νησί, την ικανότητα να ξεπεραστούν δυσκολίες στη διάρκεια ενδεχόμενης ηφαιστειακής κρίσης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του IAVCEI όσο και ο Dr. Leonard έθεσαν τους εαυτούς τους στη διάθεση του Δημάρχου Θήρας, ώστε να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους τον Δήμο Θήρας στα θέματα προετοιμασίας και ασκήσεων διαχείρισης ενδεχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου, μαζί με τους κρατικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Θήρας τους ευχαρίστησε θερμά και τους προσκάλεσε να έρθουν ξανά στο νησί τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε και θα λάβει χώρα η ημερίδα Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης”.

Διαφήμιση

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Συλλήψεις για ληστεία και βαριά σωματική βλάβη σε βάρος αλλοδαπού

Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση ληστείας και βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος 33χρονου αλλοδαπού στη Σαντορίνη και εντοπίστηκαν οι δράστες. Πρόκειται για...