28.2 C
Santorini
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Σαντορίνη: Η “Λυσιστράτη” από τη Θεατρική Ομάδα Θήρας Εν Οδώ

Πρωτοσέλιδα

H Θεατρική Ομάδα Θήρας Εν Οδώ παρουσιάζει, την Πέμπτη 30/6 και την Παρασκευή 1/7, τη Λυσιστράτη, το μοναδικής αξίας έργο του Αριστοφάνη, με σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο, αλλά και με μια σύγχρονη ματιά.

Σχετικά με το έργο
Στην αρχαία Αθήνα, κατά την περίοδο του πελοποννησιακού πολέμου, οι γυναίκες με επικεφαλής τη Λυσιστράτη αποφασίζουν να σταματήσουν τον πόλεμο και να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους. Ανάμεσα στις συγκεντρωμένες γυναίκες, ξεχωρίζουν εκτός από τη Λυσιστράτη, η Αθηναία Κλεονίκη, η νεαρή Μυρρίνη και η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ.

Την αρχική ιδέα έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, η οποία για αυτόν το λόγο έχει συγκαλέσει κρυφά όλες τις Αθηναίες αλλά και αντιπροσώπους από τις υπόλοιπες πόλεις. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται αλλά όταν εκείνη τους προτείνει την κήρυξη ερωτικής αποχής μέχρι οι άντρες να αποφασίσουν τη λήξη του πολέμου, αρχικά διαφωνούν. Τελικά και μετά από έντονους δισταγμούς πείθονται όταν η σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ με αποφασιστικότητα προσχωρεί στο σχέδιο της Λυσιστράτης. Η απόφαση σφραγίζεται με όρκο πάνω στο κρασί.

Την ίδια στιγμή ακούγονται φωνές ενθουσιασμού από την Ακρόπολη, σημάδι πως το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της Λυσιστράτης πέτυχε. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν κυριεύσει την Ακρόπολη, εκεί όπου βρίσκεται το θησαυροφυλάκιο των δημοσίων χρημάτων με τα οποία επιδοτούνταν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Διαφήμιση

Η συγκέντρωση των γυναικών διαλύεται. Στη σκηνή μπαίνει τώρα ο Χορός που αποτελείται από ηλικιωμένους άντρες και ακολουθεί ένας δεύτερος Χορός από ηλικιωμένες γυναίκες. Οι άντρες, εξοργισμένοι από την ανταρσία των γυναικών, έρχονται κρατώντας αναμμένους πυρσούς. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά κρατάνε σταμνιά με νερό. Αρχίζει η αναμέτρηση. Οι άντρες απειλούν τις γυναίκες με τους πυρσούς τους, και οι γυναίκες τούς κατατροπώνουν αδειάζοντας τα σταμνιά τους πάνω στις φωτιές των αντρών.

Στη σκηνή έρχεται ένας ηλικιωμένος Πρόβουλος, μέλος μιας δωδεκαμελούς επιτροπής διακεκριμένων πολιτών, που είχε σκοπό τον αυστηρό έλεγχο της οικονομίας. Ως εκπρόσωπος της εκκλησίας του Δήμου, προστάζει τους τοξότες που τον ακολουθούν να συλλάβουν τις γυναίκες. Οι γυναίκες όμως δεν το επιτρέπουν.

Η Λυσιστράτη και ο Πρόβουλος επιδίδονται σ’ έναν αγώνα λόγων, όπου ο γυναικείος Χορός παραστέκεται στη Λυσιστράτη και ο αντρικός στον Πρόβουλο. Η Λυσιστράτη επαναλαμβάνει στον Πρόβουλο την απόφαση των γυναικών να επιβάλουν την ειρήνη, και ο Πρόβουλος εκδιώκεται από τις γυναίκες. Η αποχή έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη και για τα δύο φύλα. Όμως οι άντρες έχουν αρχίσει να αισθάνονται πολύ βαριές τις συνέπειες. Οι γυναίκες τους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Λυσιστράτης, τους προκαλούν όσο γίνεται περισσότερο χωρίς όμως τελικά να υποκύπτουν στις επιθυμίες τους.

Συντελεστές:
Πρωταγωνιστούν: Χίλορι Μποχέμια (Λυσιστράτη), Έλενα Λυγνού (Καλονίκη), Σταυρούλα Καραμπατζακη (Μυρρίνη), Μαρία Βάλβη (Λαμπιτώ), Εβίνα Μαξούρη (Πρώτη του Χορού-Γριά), Δημήτρης Γάκης (Πρώτος των Γερόντων-Γέρος), Μαριλένα Σαββίδου (Πρόβουλος)
Χορός Γυναικών: Αναστασία Τσαλοκώστα, Μαριλέτα Καραμπατζάκη, Φαίνια Δελιδάκη,
Φωτεινή Φύτρου, Αναστασία Παλαιοδημοπούλου
Χορός Γερόντων: Λευτέρης Φραγκούλης (Κινησίας), Ματίνα Χατζηανδρέου, Μηλίτσα Γκαραγκούνη, Κλαύδιαν Ευσταθιάδης, Μαρία Σιγάλα
Σκηνοθεσία: Αντώνης Γάκης
Σκηνικά-Κουστούμια: Κωνσταντίνα Βαμβακούση-Φωτεινή Μελέτη

Πέμπτη 30/6 & Παρασκευή 1/7 | Ώρα 20:00 | Γενικό Λύκειο Θήρας, Φηρά | Είσοδος: 9 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (φοιτητές), δωρεάν για μαθητές, ΑΜΕΑ και ανέργους | Συνδιοργάνωση: ΔΑΠΠΟΣ

Διαφήμιση

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Συνεχίζεται η ανασκαφή στη Θηρασιά

Συνεχίζεται φέτος στη διάρκεια του Αυγούστου, για όγδοη συνεχή χρονιά, η ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού της 3ης και των...