Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες Robert Behnken και Douglas Hurley, προερχόμενοι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), προσθαλασσώθηκαν απόψε στον Κόλπο του Μεξικού πάνω στην κάψουλα Dragon της SpaceX, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την πρώτη αποστολή ιδιωτικής εταιρίας που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη NASA.

“Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX”, ανακοίνωσε ο διευθυντής της πτήσης στους αστροναύτες που αποκρίθηκαν αμέσως. Η κάψουλα Dragon, που είχε αναχωρήσει για τον ISS στις 30 Μαΐου, επέστρεψε και προσθαλασσώθηκε ανοικτά της Πενσακόλα της Φλόριντα, όπως είχε προβλεφθεί στις 14:48 (21:48 ώρα Ελλάδας), αφού διαπέρασε προφανώς χωρίς ζημιές την ατμόσφαιρα της Γης. Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας, που ανακτήθηκε αμέσως μετά από ένα σκάφος της SpaceX. 

Μετά από κάποια λεπτά σχετικών προετοιμασιών, ώστε η έξοδός τους από την κάψουλα να είναι ασφαλής, στις 15:59 (22:59 ώρα Ελλάδας) η πλαϊνή πόρτα άνοιξε και οι δύο αστροναύτες βγήκαν και οδηγήθηκαν για ιατρικό έλεγχο.

Δυο μήνες αφότου παρακολούθησε την αναχώρησή της για τον ISS, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την επιστροφή της κάψουλας στη Γη. “Είναι υπέροχο να βλέπουμε τους αστροναύτες μας της NASA να επιστρέφουν στη Γη έπειτα από δύο μήνες μιας πολύ πετυχημένης αποστολής. Ευχαριστώ όλους”, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη προσθαλάσσωση της διαστημικής κάψουλας στον Κόλπο του Μεξικού, την οποία χαρακτήρισε “πολύ εντυπωσιακή”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και NASA

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here