Δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης και το προσωπικό τους επιτάσσονται από σήμερα 20/11 και για 15 ημέρες και τίθενται στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας:
“Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες Covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες τους, αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ”.
Τα δύο θεραπευτήρια που δεσμεύονται αναγκαστικά για χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο είναι τα “ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε” και “EUROMEDICA ΓENIKH ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”.
Β. Κοντοζαμάνης: Εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών
“Δίνουμε όλοι μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς”, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Σχετικά με την επίταξη, είπε ότι προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με σχετική νομοθεσία. “Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”, σημείωσε.
Ως προς την περίπτωση της Θεσσαλονίκης είπε ότι προχώρησαν σε αυτό το μέτρο “προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων”, ενώ επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες. “Υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό, προκειμένου να διαχειριστούμε την δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη”, είπε και συμπλήρωσε ότι “οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό με τις ιδιωτικές κλινικές, υπήρχε μια διάσταση απόψεων και προσφύγαμε στην επίταξη”. Πρόσθεσε επίσης ότι με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται σε ότι αφορά την διάθεση κλινών σε ΜΕΘ και απλών για νοσηλεία μη Covid ασθενών και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται.
Ανέφερε επίσης, ότι συζητήσεις γίνονται και με Κέντρα Αποκατάστασης και ίσως σε μια μελλοντική επίταξη χρησιμοποιηθούν και αυτές οι μονάδες. Αυτή τη στιγμή όμως επιλέχθηκε να μην χρησιμοποιηθούν Κέντρα Αποκατάστασης διότι, όπως εξήγησε, δεν έχουν τις νοσηλευτικές μονάδες που έχει μια ιδιωτική κλινική, αλλά και το προσωπικό τους είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση”.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, είπε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη και “εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών”.